Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Taliansko sprísňuje opatrenia po rekordných nárastoch počtu nakazených

Dievčatá s ochrannými rúškami kráčajú okolo sochy kanadského umelca Timothyho Schmalza, ktorá sa nachádza pred rímskou nemocnicou Santo Spirito v nedeľu 18. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Najväčší tlak pociťujú nemocnice v Lombardsku, kde je hospitalizovaných vyše 1000 ľudí a 110 z nich si vyžaduje intenzívnu starostlivosť.

Rím 19. októbra (TASR) – Taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil v nedeľu večer ďalšie opatrenia zamerané na zastavenie šírenia nového koronavírusu, keď počet nakazených už niekoľko dní dosahuje denné maximá a nemocnice sa znova dostávajú pod tlak. Informovali o tom agentúra AP a APA.

Nové obmedzenia sú miernejšie než zákaz nočného vychádzania, aký vyhlásili v Paríži a ďalších veľkých mestách vo Francúzsku. Starostovia miest v Taliansku však budú môcť po 21:00 uzavrieť námestia a ulice, na ktorých sa pred pohostinskými podnikmi vytvoria zhromaždenia ľudí.

Reštaurácie a bary budú musieť uzavrieť prevádzku o polnoci ako doposiaľ, od 18:00 však budú môcť ich hostia konzumovať jedlo a nápoje len za stolom.

Zakázané boli miestne ľudové slávnosti. Telocvične a verejné plavárne môžu zostať otvorené, avšak Conte zdôraznil, že ich o týždeň uzavrú, ak nebudú lepšie dodržiavať nariadenia. V školách zavedú začiatok vyučovania v rôznych časoch dňa, aby sa zmiernil tlak na dopravu.

„Situácia je kritická. Tieto opatrenia sú potrebné, aby sme epidémiu obmedzili a Taliansko ušetrili od (ďalšieho) lockdownu," povedal Conte.

Taliansko v nedeľu znova zaznamenalo dosiaľ najvyšší počet nových prípadov nákazy koronavírusom za posledný deň. Za 24 hodín krajina hlásila 11.705 pozitívnych testov, čo bolo osem percent zo všetkých vykonaných.

V nemocniciach je vyše 7000 pacientov, z nich 750 – o 45 viac ako deň predtým – na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Najväčší tlak pociťujú nemocnice v Lombardsku, kde je hospitalizovaných vyše 1000 ľudí a 110 z nich si vyžaduje intenzívnu starostlivosť.