Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Taliansko Súd oslobodil starostku Ríma Virginiu Raggiovú

NA snímke Virginia Raggiová. Foto: TASR/AP

Prvá starostka Ríma v histórii Večného mesta sa síce pred dvoma rokmi ujala úradu s veľkými prísľubmi zmien v talianskej metropole, tie sa jej však zatiaľ v praxi nepodarilo dosiahnuť.

Rím 10. novembra (TASR) - Starostku Ríma Virginiu Raggiovú (40) v sobotu oslobodili v procese, ktorý sa pre podozrenie z jej falošnej výpovede začal ešte v júni.

Raggiová mala v zmysle žaloby bratovi v decembri 2016 zadržaného personalistu mesta Rím Raffaella Maaru Renatovi zaistiť riadiaci post v oblasti cestovného ruchu a falošne vypovedať pred antikorupčnými vyšetrovateľmi. Raffaella Marru zadržali práve v súvislosti s podozreniami z korupcie.

V prípade odsúdenia hrozil Raggiovej desaťmesačný trest väzenia a zrejme aj odchod z funkcie, pretože interné stranícke predpisy jej Hnutia piatich hviezd predpokladajú rezignáciu každého člena strany odsúdeného prvostupňovým súdom.

Sudcovia sa napokon identifikovali s argumentáciou obžalovanej a konštatovali, že nevypovedala nepravdivo, ak hovorila o tom, že ju Raffaele Marra neovplyvnil pri jej rozhodnutí povýšiť jeho brata.

Pôvodne stíhali starostku aj pre zneužitie právomocí verejného činiteľa, žaloba však napokon od tohto bodu upustila, informovala tlačová agentúra DPA.

Prvá starostka Ríma v histórii Večného mesta sa síce pred dvoma rokmi ujala úradu s veľkými prísľubmi zmien v talianskej metropole, tie sa jej však zatiaľ v praxi nepodarilo dosiahnuť.

V reakcii na oslobodzujúci verdikt justície na jednej zo sotiálnych sietí uviedla, že po dvojročnej špinavej bitke o svoj kredit pokračuje so zdvihnutou hlavou v práci pre Rím, "moje obľúbené mesto" a pre všetkých občanov.