Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Taliansku zrušili zatykač na obvineného zo sprenevery peňazí cirkvi

Ilustračné foto. Foto: TASR

Obžalovaní sú piati bývalí predstavitelia Vatikánu vrátane kardinála Angela Becciua, dvaja úradníci Štátneho sekretariátu a talianski podnikatelia, ktorí sa zaoberali investíciou v Londýne.

Rím 14. októbra (TASR) – Taliansky najvyšší súd zrušil zatykač na muža obvineného zo sprenevery cirkevných peňazí, ktorý prostredníctvom kontroverznej dohody pomohol Svätej stolici zakúpiť luxusnú nehnuteľnosť v Londýne. V stredu večer to oznámili jeho právnici, píše agentúra AFP.

Taliansky finančník Gianluigi Torzi bol začiatkom roka zatknutý v Londýne na základe zatykača vydaného rímskymi prokurátormi po tom, ako Vatikán a Taliansko začali vyšetrovať jeho sporné aktivity.

Vatikánske úrady tvrdia, že Torzi nezákonne zbohatol až o 15 miliónov eur, keď pôsobil ako prostredník pri kúpe budovy v luxusnej londýnskej štvrti Chelsea, ktorá bola zaplatená z vatikánskych peňazí.

Podľa agentúry AFP je kauza okolo Torziho súčasťou "historického procesu". Vatikánsky vyšetrujúci sudca 3. júla obžaloval celkovo desať osôb vrátane Torziho zo sprenevery, zneužívania úradu, vydierania a podvodov v súvislosti s nevýhodným nákupom luxusných nehnuteľností. Obžalovaní sú piati bývalí predstavitelia Vatikánu vrátane kardinála Angela Becciua, dvaja úradníci Štátneho sekretariátu a talianski podnikatelia, ktorí sa zaoberali investíciou v Londýne.