Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taliansko: Testy cestujúcich z Číny neodhalili nové varianty COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tí, ktorí sa po príchode z Číny otestovali na prítomnosť koronavírusu, boli podľa Meloniovej nakazení variantom omikron, ktorý sa v Taliansku už nachádza.

Rím 29. decembra (TASR) - Talianske zdravotnícke úrady nezistili v sekvenovaných testoch ľudí prichádzajúcich z Číny žiadne nové varianty koronavírusu. Vo štvrtok o tom informovala talianska premiérka Giorgia Meloniová. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Tí, ktorí sa po príchode z Číny otestovali na prítomnosť koronavírusu, boli podľa Meloniovej nakazení variantom omikron, ktorý sa v Taliansku už nachádza.

Taliansko zaviedlo povinné testovanie pre cestujúcich z Číny v stredu, pričom nariadilo aj sekvenovanie výterov na identifikáciu variantov ochorenia. Premiérka však dodala, že takéto testy a následné sekvenovanie sú menej efektívne, ako keby sa vykonávali v celej Európe. V Taliansku totiž testujú len ľudí, ktorí prilietajú priamymi leteckými linkami z Číny, a nie tých, ktorí počas cesty prestupovali.

Meloniová tiež informovala, že taliansky minister zdravotníctva Orazio Schillaci bude žiadať, aby sa povinné testovanie pre cestujúcich z Číny zaviedlo v celej EÚ. Šéf talianskeho rezortu zdravotníctva uviedol, že "dohľad a prevencia prostredníctvom sekvenovania sú pri detegovaní nových variantov koronavírusu nevyhnutnosťou".

Agentúra AFP pripomína, že čoraz viac krajín vrátane Spojených štátov začalo zavádzať povinnosť testovania cestujúcich z Číny na koronavírus po tom, čo v tejto ázijskej krajine po uvoľnení viacerých opatrení zaznamenali vysoký počet nových prípadov nákazy.