Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Taliansko údajne odmietlo žiadosť mníchovského múzea o vrátenie sochy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Spor vznikol, keď riaditeľ Rímskeho národného múzea požiadal Zbierku štátnych starožitností o vrátenie mramorového podstavca sochy zo 17. storočia.

Miláno 3. decembra (TASR) - Taliansky minister kultúry Gennaro Sangiuliano údajne odmieta žiadosť nemeckej Zbierky štátnych starožitností v Mníchove o vrátenie antickej sochy, ktorá stelesňovala Hitlerovu predstavu o árijskej estetike. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Diskobolos Palombara je rímska kópia strateného gréckeho bronzového originálu z 2. storočia. Hitler kúpil rímsku kópiu od jej súkromného talianskeho vlastníka v roku 1938 pod tlakom talianskeho diktátora Benita Mussoliniho a proti vôli vtedajšieho ministra školstva a predstaviteľov kultúry. Socha, objavená v roku 1781, bola vrátená do Talianska v roku 1948 ako súčasť diel ilegálne získaných nacistami.

Spor vznikol, keď riaditeľ Rímskeho národného múzea požiadal Zbierku štátnych starožitností o vrátenie mramorového podstavca sochy zo 17. storočia. Nemecké múzeum namiesto toho požiadalo o vrátenie Diskobola Palombara s tým, že bol nezákonne prevezený do Talianska v roku 1948, informoval v piatok denník Corriere della Sera.

Gennaro Sangiuliano vyjadril pochybnosti, či nemecká ministerka kultúry Claudia Rothová vie o žiadosti, ktorá prišla z bavorskej metropoly. "Len cez moju mŕtvolu. Dielo musí bezpodmienečne zostať v Taliansku, pretože je to národný poklad,“ uviedol Sangiuliano, ktorý dúfa, že podstavec vrátia.

Nemecké ministerstvo kultúry na žiadosti o vyjadrenie bezprostredne nereagovalo.