Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Úmrtnosť v Taliansku bola 2-násobne vyššia než v uplynulých rokoch

Nové hroby, ktoré pribudli počas koronavírusovej pandémie na cintoríne v severotalianskom meste Bergamo v regióne Lombardsko vo štvrtok 21. mája 2020. Práve túto oblasť postihla nákaza najhoršie spomedzi všetkých regiónov Talianska. Foto: TASR/AP

Výsledky štúdie naznačujú, že počet úmrtí na nový druh koronavírusu je výrazne vyšší, než udávajú tamojšie úrady.

Rím 21. júla (TASR) - Počas marca, najhoršieho mesiaca pandémie COVIDu-19, sa úmrtnosť v Taliansku v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zdvojnásobila. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v pondelok v odbornom periodiku JAMA Internal Medicine, podľa ktorej v období 1. marca - 4. apríla zomrelo v Taliansku 41.329 ľudí, čo je o približne 20.000 viac než v uplynulých piatich rokoch.

Ako píše internetová stránka rakúskej stanice ORF, znamená to zvýšenie úmrtnosti o 104,5 percenta.

Výsledky štúdie naznačujú, že počet úmrtí na nový druh koronavírusu je výrazne vyšší, než udávajú tamojšie úrady. Podľa oficiálnych údajov totiž ochoreniu COVID-19 do začiatku apríla podľahlo 15.000 osôb.

Je možné predpokladať, že rozdiel viac ako 5000 úmrtí spôsobili aj následky koronavírusovej nákazy, vysvetlili vedci. Oficiálne čísla totiž evidovali len u pacientov, ktorí na koronavírus zomreli v nemocniciach alebo v ošetrovateľských zariadeniach, čo by mohlo vysvetliť chýbajúcich 5000 obetí.

V Lombardsku, najhoršie zasiahnutom regióne v krajine, sa miera úmrtnosti zvýšila o 173 percent a u mužov dokonca o 213 percent.

Výskumníci sa pri výpočte počtu obetí pandémie neopierali len o počet obetí, u ktorých sa nákaza koronavírusom potvrdila na základe testov, ale zohľadnili aj oficiálne štatistiky úmrtnosti na základe vystavených úmrtných listov. Tie následne porovnali s predošlými rokmi - ide o metódu, ktorá sa často používa aj pri výskumoch počas pandémie chrípky.