Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Taliansko usporiada na výročie invázie videokonferenciu G7 s Ukrajinou

Ilustračná snímka. Foto: TASR

DPA pripomína, že Meloniovej ultrapravicová vláda je jedným z najspoľahlivejších podporovateľov Ukrajiny, pričom nedávno ubezpečila Zelenského o pretrvávajúcej podpore Kyjeva zo strany G7.

Rím 20. februára (TASR) - Lídri krajín združených v skupine G7 sa v sobotu prostredníctvom videokonferencie stretnú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Virtuálna schôdzka sa uskutoční v deň druhého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Jej konanie ohlásilo v utorok Taliansko, ktoré G7 aktuálne predsedá. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Videokonferencii, ktorá sa zameria na ďalšiu pomoc Ukrajine, bude predsedať talianska premiérka Giorgia Meloniová. Ide o prvú oficiálnu konferenciu lídrov G7 od vtedy, ako Taliansko prevzalo v januári ročné predsedníctvo v tomto zoskupení, ktoré okrem neho pozostáva z Nemecka, Spojených štátov, Francúzska, Británie, Kanady a Japonska. Na konci stretnutia majú lídri prijať spoločné vyhlásenie.

DPA pripomína, že Meloniovej ultrapravicová vláda je jedným z najspoľahlivejších podporovateľov Ukrajiny, pričom nedávno ubezpečila Zelenského o pretrvávajúcej podpore Kyjeva zo strany G7. Práve ruskú inváziu na Ukrajinu talianska premiérka označila aj za hlavnú tému predsedníctva jej krajiny v tomto zoskupení.