Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Taliansko uzatvorí vzdušný priestor pre ruské lety

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio zároveň uviedol, že krajina previedla okamžitú platbu vo výške 110 miliónov eur ukrajinskej vláde.

Rím 27. februára (TASR) - Taliansko v nedeľu oznámilo uzatvorenie svojho vzdušného priestoru pre ruské lety a pridalo sa tak k ďalším európskym krajinám vo vystupňovaní sankcií proti Moskve v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Taliansko uzatvára svoj vzdušný priestor pre Rusko," uviedol jeden z hovorcov vlády v Ríme v krátkom vyhlásení, ktoré prišlo krátko po tom, čo podobné kroky ohlásili Nemecko, Belgicko i Luxembursko.

Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio zároveň v nedeľu na sociálnej sieti Twitter uviedol, že krajina previedla okamžitú platbu vo výške 110 miliónov eur ukrajinskej vláde na "znak solidarity a podpory".

"Informoval som svojho kolegu (ukrajinského ministra zahraničných vecí) Dmytra Kulebu, že som práve podpísal rezolúciu na okamžité vyplatenie 110 miliónov eur pre vládu v Kyjeve ako znak solidarity a podpory z Talianska ľuďom, s ktorými máme bratské vzťahy," uviedol Di Maio.

V dlhšom príspevku na sociálnej sieti Facebook taliansky minister zahraničných vecí podotkol, že Ukrajina je v obkľúčení a terčom neustáleho bombardovania zo strany Rusov bez vlastného zavinenia.

"Mier je cieľom a jeho smerom každodenne pracujeme a odpovedáme ruským zbraniam sankciami," dodal Di Maio. Zároveň uviedol, že "Európska únia a všetci jej spojenci musia vytvoriť spoločný front".