Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Videozábery zachytili, ako talianski dozorcovia bili väzňov obuškami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Textové správy medzi dozorcami odhalili, že operácia, na ktorej sa zúčastnilo vyše 280 členov väzenskej stráže, bola plánovaná a vo svojej podstate išlo o odvetnú akciu.

Rím 30. júna (TASR) - Taliansky denník Domani zverejnil videozábery z väznice pri talianskom Neapole zachytávajúce desiatky dozorcov, ktorí päsťami a obuškami bili väzňov po vlaňajšom proteste súvisiacom s pandémiou koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

K bitke, ktorú už od vlani vyšetruje prokuratúra, došlo 6. apríla 2020 vo väznici Santa Maria Capua Vetere severne od Neapolu a trvala približne štyri hodiny. Dozorcovia začali biť väzňov, ktorí vyhlásili protest, keď bol jeden z nich pozitívne testovaný na nový koronavírus.

Približne 150 väzňov z celkových vyše 900 sa vtedy zabarikádovalo vo svojich celách. Talianske väznice v tom čase postihla vlna protestov, počas ktorých väzni žiadali, aby boli testovaní na koronavírus a kritizovali zákazy návštev počas lockdownu.

Zadržaniu alebo rôznym právnym krokom čelí 52 zamestnancov väznice, ktorí sú obvinení z mučenia, násilia a zneužívania právomocí. Celkovo talianske úrady vyšetrujú až vyše 110 osôb, medzi ktorými je osem zadržaných dozorcov; ďalších 18 dozorcov v domácom väzení vrátane miestneho policajného veliteľa väznice, dvoch komisárov a troch inšpektorov. Regionálny riaditeľ väzníc bol dočasne zbavený funkcie.

Vo vyše šesťminútovom videu z väzenských kamier je vidieť, ako desiatky dozorcov - mnohí z nich v helmách a s ochrannými štítmi - napádajú väzňov na chodbách a schodiskových šachtách. Väzni, ktorí bežia medzi radmi dozorcov, si chránia hlavu, pričom dostávajú od dozorcov facky a údery obuškami. Na iných záberoch sa väzni, z ktorých niektorí krívajú a majú zrejmé bolesti - lezú po schodisku, kde opäť dostávajú nové údery. Najmenej troch mužov, ktorí spadnú na zem, dozorcovia bijú a kopú, úder do chrbta dostane i väzeň na invalidnom vozíku.

Niektorí trestanci sa pred bitkou museli vyzliecť a iní boli svojvoľne umiestnení na samotku, vyplýva zo svedeckých výpovedí, ktoré citovala prokuratúra. Dodala, že textové správy medzi dozorcami odhalili, že operácia, na ktorej sa zúčastnilo vyše 280 členov väzenskej stráže, bola plánovaná a vo svojej podstate išlo o odvetnú akciu.