Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izolácia 11 talianskych miest a obcí kvôli koronavírusu,hlásia mŕtvych

Na snímke ľudia s ochrannými rúškami na tvárach stoja pred supermarketom v talianskom meste Codogno 23. februára 2020. Foto: TASR/AP

Taliansko sa tak stalo najviac zasiahnutou krajinou v Európe. Najviac zo 132 infikovaných (89) hlásia z Lombardska.

Rím 23. februára (TASR) - Novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Taliansku nakazilo už viac ako 100 ľudí. Oznámil to v nedeľu vo vysielaní spravodajskej televízie Sky TG24 guvernér regiónu Lombardsko Attilio Fontana.

Taliansko sa tak stalo najviac zasiahnutou krajinou v Európe. Najviac zo 132 infikovaných (89) hlásila práve z Lombardska. Prvé prípady boli zaznamenané aj v regiónoch Piemont a Emilia-Romagna. Vírusu už podľahli dvaja ľudia.

Talianska vláda v súvislosti so šírením koronavírusu nariadila dočasnú izoláciu desiatich miest a obcí v regióne Lombardsko (Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo a San Fiorano) a mestečka Vo v regióne Benátsko. Izolácia sa v Lombardsku týka okolo 50.000 ľudí, mestečko Vo má približne 3300 obyvateľov.
Na snímke predavačka a nakupujúci majú na tvárach ochranné rúška v supermarkete v talianskom meste Casalpusterlengo 23. februára 2020.
Foto: TASR/AP

Tieto oblasti nemôžu ich obyvatelia opustiť a zvonka sa do nich nikto nedostane, keďže prístupové cesty sú zablokované, uviedol taliansky premiér Giuseppe Conte. Pohyb v nich je možný iba na "osobitné výnimky".

Conteho vláda však odmieta výzvy niektorých opozičných politikov na uzatvorenie suchozemských hraníc Talianska. Taliansko sa podľa premiéra nesme stať "nemocnicou". Conte avizoval zatvorenie tovární a škôl, ako aj zrušenie masových verejných podujatí, ako sú karnevaly a športové súťaže. Opatrenie sa týka aj svetoznámeho karnevalu v Benátkach, ktorý trvá do utorka; jeho nedeľňajší program zatiaľ zrušený nebol.

Epicentrum šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 v Taliansku je lombardská provincia Lodi. Ako sa tam vírus dostal, však zatiaľ nie je známe. "Na situácii v Taliansku je znepokojujúce to, že nie všetci infikovaní ľudia mali priame alebo nepriame kontakty s ľuďmi, ktorí boli v Číne, alebo s potvrdenými prípadmi infekcie," povedal riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge v rozhovore pre denník La Repubblica.

Šírenie nového koronavírusu v severnom Taliansku vyvolalo obavy z vážnych dopadov na ekonomiku krajiny. V lombardskej provincii Lodi totiž sídli niekoľko spoločností generujúcich miliardové zisky a Lombardsko je motorom talianskeho priemyslu. Taliansky minister hospodárstva Roberto Gualtieri vyzval krajiny skupiny G20, aby prijali koordinované kroky na zmiernenie hospodárskeho dopadu epidémie.
Zamestnanci nesú nové postele do nemocnice v talianskom meste Codogno 21. februára 2020. Talianske úrady v sobotu 22. februára oznámili, že nákaze spôsobenej novým koronavírusom podľahol už druhý človek. Po 78-ročnom mužovi, ktorý zomrel v piatok v Lombardsku, podľahla nákaze novým koronavírusom v tom istom regióne aj žena, ktorej vek úrady nezverejnili.
Foto: TASR/AP

Pre koronavírus zrušili karneval v Benátkach


Z dôvodu šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2 v Taliansku sa ruší zvyšný program svetoznámeho karnevalu v Benátkach. Oznámili to v nedeľu svetové agentúry s odvolaním sa na miestne úrady.

Guvernér regiónu Benátsko Luca Zaia podľa agentúry AP uviedol, že toto opatrenie začne platiť v nedeľu večer. Benátsky karneval, ktorý každoročne priťahuje desiatky tisíc návštevníkov, mal trvať do utorka.

Úrady predtým informovali, že na prítomnosť nového koronavírusu boli v Benátkach pozitívne testované tri osoby. Všetky majú viac ako 80 rokov a v kritickom stave sú hospitalizované v nemocnici.

Novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Taliansku nakazilo už viac ako 130 ľudí. Takmer všetky prípady sú koncentrované na severe krajiny. Taliansko sa tak stalo najviac zasiahnutou krajinou v Európe. Najviac zo 132 infikovaných (89) hlásila z Lombardska. Prvé prípady boli zaznamenané aj v regiónoch Piemont a Emilia-Romagna.

Vírusu už podľahli dvaja ľudia. Stav 26 infikovaných je kritický.

Talianska vláda v súvislosti so šírením koronavírusu nariadila dočasnú izoláciu desiatich miest a obcí v regióne Lombardsko (Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo a San Fiorano) a mestečka Vo v regióne Benátsko. Izolácia sa v Lombardsku týka okolo 50.000 ľudí, mestečko Vo má približne 3300 obyvateľov.

Situáciu v Taliansku pozorne sledujú aj v susednom Francúzsku, povedal tamojší minister zdravotníctva Olivier Véran pre denník Le Parisien. Na tento účel chce zvýšiť laboratórne kapacity, aby sa denne mohlo vykonať niekoľko tisíc testov na protímnosť vírusu. V súčasnosti je možné urobiť iba 400 testov denne.

Medzinárodný menový fond: Koronavírus zníži rast globálnej ekonomiky


Koronavírus bude mať negatívny vplyv na globálnu ekonomiku. Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgieva uviedla, že v tomto roku zníži jej rast o 0,1 percentuálneho bodu.

Rýchlo sa šíriaca epidémia koronavírusu pribrzdí tempo expanzie Číny na 5,6 %, predpokladá MMF. Ešte vo svojej januárovej prognóze počítal s nárastom čínskej ekonomiky o 6 %.

Georgieva prezentovala zhoršenú predpoveď MMF v sobotu (22. 2.) na zasadnutí ministrov financií a centrálnych bankárov skupiny G20 v Rijáde. Dodala, že MMF pracuje aj s pesimistickejšími scenármi.

"Náš aktuálny základný scenár počíta s implementáciou ohlásených politík a s návratom čínskej ekonomiky do normálu v 2. štvrťroku. V dôsledku toho by vplyv na globálnu ekonomiku bol relatívne malý a krátkodobý," povedala Georgieva.

"Pracujeme však aj s pesimistickejšími scenármi, ktoré počítajú s pokračovaním šírenia vírusu dlhšie a v globálnejšom meradle a s dlhšie trvajúcimi dôsledkami pre rast."

Návrh komuniké zo zasadnutia ministrov financií skupiny G20 neprikladá veľkú váhu epidémii koronavírusu ako riziku ohrozujúcemu globálny rast. Píše sa v ňom len, že skupina G20 "bude viac monitorovať globálne riziká, vrátane epidémie vírusu COVID-19".

Izrael obmedzí v súvislosti s koronavírusom vstup cudzincov do krajiny


Izraelská vláda oznámila, že od pondelka zakáže vstup do krajiny občanom cudzích krajín, ktorí v ostatných 14 dňoch navštívili Japonsko alebo Južnú Kóreu. Informovali o tom v nedeľu agentúra AFP a japonská televízia NHK.

Podobné opatrenia prijalo v súvislosti s prevenciu šírenia nového koronavírusu aj Jordánsko, ktoré zakázalo vstup na svoje územie občanom Číny, Iránu a Južnej Kórey.

V piatok potvrdili nákazu koronavírusom u Izraelčanky ktorá sa vrátila do vlasti z lode Diamond Princess, ktorá sa od začiatku februára nachádzala v karanténe v prístave japonského mesta Jokohama.

Koronavírus SARS-CoV-2 potvrdili aj u deviatich juhokórejských turistov, ktorí vo februári navštívili Izrael. Izraelská vláda preto venuje zvýšenú pozornosť ľuďom, ktorí s juhokórejskými turistami prišli do kontaktu.

Izrael v sobotu podľa denníka The Jerusalem Post nepovolil 130 Juhokórejčanom vystúpiť z lietadla zo Soulu, ktoré pristálo na Letisku Bena Guriona ležiacom 15 kilometrov juhovýchodne od Tel Avivu. Dvanástim Izraelčanom vystúpiť povolili a sanitkami ich previezli domov. Lietadlo bolo potom poslané späť do Soulu.

Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí si v tejto súvislosti predvolalo izraelského diplomata, aby vyjadrilo nesúhlas so zaobchádzaním s juhokórejskými občanmi v Izraeli.

Izraelský minister zahraničných vecí Israel Katz povedal, že jeho ministerstvo vykonáva všetky kroky potrebné na zabezpečenie zdravia obyvateľstva a zároveň sa usiluje udržať dôležité vzťahy s ázijskými krajinami. Predstavitelia ministerstva zahraničných vecí sa v nedeľu majú stretnúť s juhokórejským veľvyslancom v Izraeli.

Juhokórejský prezident Mun Če-in vyhlásil v nedeľu v krajine najvyšší stupeň varovania v súvislosti s novým koronavírusom. Juhokórejské úrady v ten istý deň ohlásili 169 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo tak evidujú 602 nakazených a šesť mŕtvych.
Na snímke ženy s ochrannými rúškami na tvári kráčajú po ulici 23. februára 2020 v Teheráne.
Foto: TASR/AP

Turecko, Afganistan a Pakistan uzavreli pre koronavírus hranice s Iránom


Turecko, Afganistan a Pakistan v nedeľu oznámili, že v rámci preventívnych opatrení na zabránenie šírenia nového koronavírusu dočasne uzavrú svoje hranice s Iránom, kde v uplynulých dňoch zaznamenali osem úmrtí a 43 prípadov infikovania. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca uviedol, že všetky cestné a železničné hraničné priechody budú uzavreté v nedeľu od 17.00 h miestneho času (15.00 h SEČ). Pozastavené budú aj lety z Iránu.

Národná bezpečnostná rada v Afganistane v nedeľu informovala o prechodnom pozastavení cestnej a leteckej dopravy do a z Iránu. Takisto bol pozastavený dovoz hydinových výrobkov z tejto krajiny. Afganské ministerstvá financií a vnútra sa budú usilovať zabrániť pašovaniu rúšok z krajiny a vyčlenenia zdroje na ochranu zdravia obyvateľstva.

Pakistanské úrady podľa stanice Radio Pakistan v nedeľu uzavreli hraničný priechod s Iránom v Taftane. Týka sa to aj prihraničných trhov. V Taftane sa prijímajú preventívne a ochranné opatrenia, ktorých súčasťou je i 100-lôžková nemocnica zriadená vo veľkom stane.

Väčšina prípadov infikovania koronavírusom SARS-CoV-2 v Iráne je hlásená z mesta Kom a jeho okolia. Kom je považovaný za centrum šiitského islamu a významné pútnické miesto.

Koronavírus má výrazný nagatívny vplyv na francúzsky cestovný ruch


Epidémia koronavírusu má výrazný negatívny vplyv na cestovný ruch vo Francúzsku. Počet turistov je výrazne nižší, než sa očakávalo.

"Samozrejme, že my vo Francúzsku máme menej turistov, asi o 30 %, 40 % menej, než sme očakávali," povedal francúzsky minister financií Bruno Le Maire v rozhovore pre CNBC na okraji stretnutia ministrov financií a centrálnych bankárov skupiny G20 v Rijáde. "To má samozrejme veľký vplyv na francúzsku ekonomiku."

Nákaza koronavírusom sa objavila koncom roka 2019 v čínskom meste Wu-chan a odvtedy na infekciu v Číne zomrelo takmer 2500 ľudí. Epidémia spôsobila hromadné rušenie letov a má negatívny vplyv na cestovný ruch prakticky po celom svete.

Francúzsko patrí medzi najnavštevovanejšie krajiny na svete. V roku 2018 krajinu navštívilo 89,4 milióna turistov a na cestovný ruch pripadá takmer 8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Do Francúzska ročne prichádza okolo 2,7 milióna čínskych turistov. "V roku 2020 to samozrejme nebude to isté," uviedol Le Maire.

Francúzsko zatiaľ zaznamenalo 12 prípadov nákazy koronavírusom, z toho jeden smrteľný, vyplýva zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) datovanej 22. februára.

U ďalších 57 ľudí z lode Diamond Princess zistili koronavírus


Ďalších 57 osôb — 55 členov posádky a dvaja cestujúci —, ktoré sa nachádzali na palube výletnej lode Diamond Princess, malo pozitívne výsledky testov na prítomnosť nového koronavírusu SARS-CoV-2. Oznámila to v nedeľu večer japonská televízna stanica NHK s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

Na palube lode Diamond Princess, ktorá z Jokohamy vyplávala 20. januára a po svojom návrate začiatkom februára sa nachádzala 14 dní v karanténe, bolo pôvodne 3711 cestujúcich a členov posádky. Počet osôb s pozitívnymi výsledkami testov na nový koronavírus sa tak v nedeľu zvýšil na 691. Vrátane týchto prípadov evidujú v Japonsku doteraz viac ako 840 nakazených ľudí.

Dvojtýždňovú karanténu na lodi Diamond Princess nariadenej vládou v Tokiu, ktorá sa tento týždeň skončila, niektorí odborníci kritizovali ako nedostatočnú. Vírus SARS-CoV-2 sa totiž dodatočne zistil u japonskej šesťdesiatničky, ktorej prvý test bol negatívny. Žene a stovkám ďalších negatívne testovaných osôb úrady umožnili v stredu po ukončení karantény vystúpiť z výletnej lode. Prepusteným bolo umožnené ísť domov verejnou dopravou.

Vláda neskôr oznámila, že prepustených chodia každý deň kontrolovať zdravotníci. Úrady ich požiadali, aby sa vyhýbali verejnej doprave a pri styku s inými ľuďmi nosili ochranné rúška.
Na snímke preventívny oznam na svetelnej tabuli o tom, aby obyvatelia zostávali doma v talianskom meste Casalpusterlengo 23. februára 2020.
Foto: TASR/AP

V Taliansku zomrela tretia osoba infikovaná koronavírusom


V Taliansku zomrela už tretia osoba infikovaná koronavírusom. Išlo o staršiu ženu, ktorá bola hospitalizovaná s rakovinou v meste Crema v talianskom regióne Lombardsko, pričom koronavírus potvrdili výsledky jej lekárskych testov. Oznámil to v nedeľu splnomocnenec pre zdravotníctvo v regióne Lombardsko Giulio Gallera, ktorého citovala agentúra DPA.

"Hospitalizovaná bola niekoľko dní, " uviedol Gallera. "Robili jej lekárske testy, a už vedeli, že mala koronavírus," dodal.

Nákazu novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Taliansku potvrdili lekárske testy už u 152 ľudí, pričom v tomto čísle sú už zarátané tri obetí na životoch, uviedol v nedeľu šéf civilnej ochrany Angelo Borrelli, ktorého citovala agentúra AFP. Taliansko sa tak stalo najviac zasiahnutou krajinou v Európe.

Takmer všetci infikovaní sú koncentrovaní na severe krajiny. Najviac z infikovaných (88) hlásila z Lombardska. Prvé prípady boli zaznamenané aj v regiónoch Piemont a Emilia-Romagna. Stav 26 infikovaných je kritický.

Talianska vláda v súvislosti so šírením koronavírusu nariadila dočasnú izoláciu desiatich miest a obcí v regióne Lombardsko (Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo a San Fiorano) a mestečka Vo v regióne Benátsko. Izolácia sa v Lombardsku týka okolo 50.000 ľudí, mestečko Vo má približne 3300 obyvateľov.

Z dôvodu šírenia nového koronavírusu v Taliansku oznámili v nedeľu miestne úrady zrušenie zvyšného programu svetoznámeho karnevalu v Benátkach. Guvernér regiónu Benátsko Luca Zaia uviedol, že opatrenie začne platiť v nedeľu večer. Benátsky karneval, ktorý každoročne pritiahne desaťtisíce návštevníkov, mal trvať do utorka.

Talianska opera La Scala v Miláne v nedeľu taktiež na Twitteri oznámila, že až do odvolania ruší všetky svoje predstavenia. Uviedla, že ide o preventívne opatrenie súvisiace so šírením koronavírusu v krajine.

Na budapeštianskom letisku kontrolujú cestujúcich z Talianska


Na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v Budapešti začali v nedeľu merať teplotu cestujúcim, ktorí prichádzajú zo severotalianskych provincií. Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság preverili v nedeľu popoludní - z dôvodu šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2 v Taliansku - na budapeštianskom letisku zdravotný stav cestujúcich z talianskych miest Treviso a Bergamo.

V nedeľu priletelo do Budapešti - z krajín považovaných hľadiska šírenia koronavírusu za problematické - celkovo 12 letov. Od 31. januára merala spoločnosť Budapest Airport teplotu cestujúcim priamych letov z Číny, ktorá je považovaná za pôvodcu vírusu. Doposiaľ odmerali teplotu 1388 pasažierom a 180 členom posádky.

Do Maďarska pricestuje v nedeľu večer zo zájazdu z talianskeho regiónu Lombardsko 11 maďarských stredoškolákov so sprievodom. Centrum národného zdravia (NNK) pre agentúru MTI uviedlo, že skupinu umiestnia na dva týždne do karantény v budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava.

spravodajca TASR Ladislav Vallach