Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Talianskym prezidentom zostáva Giorgio Napolitano

Taliansky prezident Giorgio Napolitano Foto: TASR/Pavel Neubauer

V novodobých dejinách Talianska sa ešte nestalo, aby prezidenta zvolili na dve funkčné obdobia po sebe.

Rím 20. apríla (TASR) - Odchádzajúceho talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana dnes znovu zvolili za hlavu štátu na druhé sedemročné obdobie. V šiestom kole voľby získal uznávaný 87-ročný politik od členov kolégia voliteľov 740 hlasov, teda oveľa viac ako požadované minimum 504 hlasov, informovala talianska agentúra ANSA.

Druhú najvyššiu podporu v šiestom kole mal právnik Stefano Rodotá, kandidát protestného Hnutia piatich hviezd, ktorý dostal 217 hlasov.

V novodobých dejinách Talianska sa ešte nestalo, aby prezidenta zvolili na dve funkčné obdobia po sebe. Znovuzvolenie Napolitana privítali volitelia búrlivým potleskom.

Stovky ľudí, väčšinou prívržencov protestného Hnutia piatich hviezd (M5S), protestovali pred parlamentom proti znovuzvoleniu Napolitana. Na vyhlásenie výsledku voľby reagovali piskotom. Poslanci hnutia následne opustili rokovaciu sálu a pripojili sa k demonštrantom na ulici.

Líder pravicovej aliancie a expremiér Silvio Berlusconi znovuzvolenie Napolitana privítal: "Je to istota pre túto krajinu."

Napolitano, ktorý pôvodne odmietal zotrvať vo funkcii ďalšie obdobie, dnes túto ponuku nečakane prijal. Názor zmenil po tom, čo v prvých piatich kolách neuspeli dvaja favorizovaní kandidáti - bývalý odborársky predák a predseda Senátu Franco Marini a bývalý premiér a expredseda Európskej komisie Romano Prodi.

Líder stredoľavého tábora Pier Luigi Bersani v piatok večer oznámil, že po zvolení nového prezidenta odstúpi z funkcie predsedu Demokratickej strany (PD). Reagoval tak na "rebéliu" vo svojich radoch, keď väčšina poslancov stredoľavej koalície odovzdala v dovtedajších kolách prázdne lístky.

Talianskeho prezidenta volí na spoločnom zasadnutí 1007 voliteľov - 630 poslancov, 319 senátorov (vrátane štyroch doživotných senátorov) a 58 delegátov zastupujúcich 20 talianskych regiónov. V prvých troch kolách, ktoré sa konali vo štvrtok, bola na zvolenie prezidenta potrebná dvojtretinová väčšina. Počínajúc štvrtým kolom sa stanovené kvórum znížilo na nadpolovičnú väčšinu, teda minimálne 504 hlasov.