Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Taliansko vyhostilo ruských diplomatov pre obavy o národnú bezpečnosť

Na archívnej snímke zo 17. feburára 2022 taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. Foto: TASR/AP

K podobnému kroku pritom v utorok pristúpilo i Dánsko, ktoré oznámilo vyhostenie 15 ruských diplomatov.

Rím 5. apríla (TASR) - Taliansko vyhostilo 30 ruských diplomatov pre dôvody "spojené s národnou bezpečnosťou". Oznámil to v utorok taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. TASR o tom informuje na základe správ agentúr ANSA a Reuters.

Talianske ministerstvo zahraničných vecí si podľa Di Maia v utorok ráno predvolalo ruského veľvyslanca Sergeja Razova, ktorému oznámilo rozhodnutie talianskej vlády vyhostiť 30 ruských diplomatov.

"Toto rozhodnutie, prijaté po dohode s ostatnými európskymi a atlantickými partnermi, je nevyhnuté pre dôvody spojené s našou národnou bezpečnosťou v kontexte súčasnej krízovej situácie, ktorú spôsobil neoprávnený útok Ruskej federácie na Ukrajinu," uviedol šéf talianskeho rezortu diplomacie vo vyhlásení.

Rusko bude na vyhostenie ruských diplomatov z Talianska adekvátne reagovať, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, ktorú cituje Reuters.

K podobnému kroku pritom v utorok pristúpilo i Dánsko, ktoré oznámilo vyhostenie 15 ruských diplomatov. Tí boli podľa dánskeho šéfa diplomacie Jeppeho Kofoda dôstojníkmi spravodajskej služby a predstavovali riziko pre dánsku národnú bezpečnosť.

K podobnému kroku v uplynulom čase pristúpilo viacero európskych krajín vrátane Francúzska či Nemecka