Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Taliansko vyšle k pobrežiu pásma Gazy nemocničnú loď

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minister naznačil, že dve lode talianskych námorných síl vyslané do regiónu Blízkeho východu tam pravdepodobne zostanú.

Rím 8. novembra (TASR) - Taliansko pošle nemocničnú loď k pobrežiu pásma Gazy, aby pomohlo ošetriť zranených v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. V stredu to oznámil taliansky minister obrany Guido Crosetto. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

Loď vypláva v stredu z prístavu Civitavecchia na západe Talianska a jeho posádku tvorí 170 ľudí, z nich 30 je vyškolených na lekársku pohotovosť, povedal Crosseto. Taliansko tiež pracuje na vyslaní poľnej nemocnice k pásmu Gazy, dodal.

Minister naznačil, že dve lode talianskych námorných síl vyslané do regiónu Blízkeho východu tam pravdepodobne zostanú. "Zhodnotíme, či ich necháme v oblasti, ale preferujem nechať tam tri lode a nemať žiadne výčitky," uviedol.

Ministri zahraničných vecí zoskupenia G7, ktorého členom je aj Taliansko, v stredu v spoločnom vyhlásení podporili tzv. humanitárne prestávky v bojoch medzi Izraelom a Hamasom a vytvorenie koridorov v pásme Gazy na uľahčenie dodávok nevyhnutne potrebnej pomoci a prepustenia rukojemníkov.