Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Taliansko zatklo Pakistancov spojených s Charlie Hebdo v roku 2020

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európske protiteroristické centrum Europolu koordinovalo túto operáciu spolu s protiteroristickou políciou vo Francúzsku a v Španielsku, oznámila polícia v Janove na severozápade Talianska.

Rím 7. júna (TASR) - Talianska protiteroristická polícia a Europol v utorok zatkli Pakistancov podozrivých z napojenia na muža, ktorý v septembri 2020 zaútočil na francúzsky časopis Charlie Hebdo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Operácia viedla "v Taliansku a zahraničí k zatýkaniu pakistanských občanov s priamymi vzťahmi" s Pakistancom Zahírom Hasanom Mahmúdom. Ten sekáčikom na mäso zaútočil na dvoch ľudí niekoľko týždňov po tom, ako magazín Charlie Hebdo v roku 2020 znovu zverejnil sporné karikatúry islamského proroka Mohameda, uviedla polícia. Nespresnila, koľko ľudí bolo zatknutých.

Európske protiteroristické centrum Europolu koordinovalo túto operáciu spolu s protiteroristickou políciou vo Francúzsku a v Španielsku, oznámila polícia v Janove na severozápade Talianska. Práve tam sudca podpísal 14 zatykačov týkajúcich sa trestných činov súvisiacich s "medzinárodným terorizmom".

Janovský miestny denník Il Secolo XIX napísal, že v Taliansku bolo realizovaných najmenej osem zo zatykačov proti ľuďom patriacim do "siete islamských extrémistov..., ktorí útoky naplánovali".

Vyšetrovanie sa začalo v Janove, pretože jeden z podozrivých žil v tejto oblasti. Talianska polícia však spresnila, že mesiace "odpočúvania, sledovania podozrivých a porovnávania množstva údajov s policajnými zbormi v iných krajinách" odhalili ďalších členov gangu v iných častiach Talianska, Francúzska a Španielska.

Úrady vyšetrujú aj ďalšie osoby s údajným napojením na ľudí, ktorí boli cieľom utorkovej operácie, doplnila polícia.

Mahmúd zranil v roku 2020 dvoch ľudí. Tento útok uskutočnil viac päť rokov po tom, ako dvaja ozbrojenci v januári zastrelili v priestoroch redakcie tohto magazínu 12 osôb za zverejnenie spomínaných karikatúr, ktoré mnoho moslimov pokladá za rúhanie.