Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Taliansko zdvojnásobilo počet pľúcnych ventilátorov pre druhú vlnu

Na snímke taliansky profesionálny cyklista Davide Martinelli jazdí na bicykli, aby dopravil lieky obyvateľom 14. apríla 2020 v talianskom Rovate. Profesionálny cyklista Davide Martinelli sa rozhodol, že využije svoj bicykel na dodanie liekov starším obyvateľom jeho rodného mesta v severnom Taliansku počas pandémie koronavírusu. Foto: TASR/AP

Taliansko, európske ohnisko pandémie s vyše 27.000 úmrtiami, vstúpilo do krízy s tým, že jeho kapacita na oddeleniach JIS bola len zlomkom v porovnaní s ostatnými rozvinutými krajinami.

Rím 29. apríla (TASR) - Šéf talianskej stratégie pre boj s pandémiou koronavírusu Domenico Arcuri v stredu vyhlásil, že krajina je pripravená na druhú vlnu infekcií, "dokonca aj na väčšiu, než bola prvá", ak postupné uvoľňovanie obmedzení povedie k nárastu nových prípadov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Arcuri v dolnej komore parlamentu, Poslaneckej snemovni, povedal, že 20 regiónov Talianska má teraz dvakrát toľko pľúcnych ventilátorov, než v súčasnosti potrebujú, a počet 5200 lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS), ktoré malo Taliansko pred pandémiou, sa takmer zdvojnásobil na 9000.

Taliansko, európske ohnisko pandémie s vyše 27.000 úmrtiami, vstúpilo do krízy s tým, že jeho kapacita na oddeleniach JIS bola len zlomkom v porovnaní s ostatnými rozvinutými krajinami.

Acuri zákonodarcov informoval, že počet lôžok na jednotkách subintenzívnej starostlivosti sa zvýšil šesťnásobne, rovnaké zvýšenie v kapacite lôžok v Taliansku zaistili aj na infekčných a pneumologických nemocničných oddeleniach.

Plánované uvoľňovanie prísnych karanténnych opatrení a znovuotváranie ekonomiky sa v Taliansku začne 4. mája.