Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Taliansko žiada, aby zachránených migrantov prijali ďalšie krajiny EÚ

Na archívnej snímke migranti s ochrannými rúškami čakajú v móle na sicílskom ostrove Lampedusa v južnom Taliansku. Foto: TASR/AP

Podľa údajov ministerstva sa počet migrantov, ktorí sa dostali k talianskym brehom, v máji a júni viac ako strojnásobil v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Rím 4. augusta (TASR) - Taliansko zintenzívňuje tlak na ostatné členské krajiny Európske únie, aby prijali migrantov zachránených na mori. Ako v stredu informovala agentúra AP, v dôsledku prudko rastúceho počtu osôb prichádzajúcich v letnom období na talianske pobrežie panuje napätie aj vo vládnej koalícii.

Kancelária talianskej ministerky vnútra Luciany Lamorgeseovej uviedla, že ministerka absolvovala dlhý telefonický rozhovor s eurokomisárkou pre vnútorné veci Ylvou Johanssonovou.

K vzostupu počtu migrantov odhodlaných dostať sa do Európy dochádza aj v dôsledku politickej a ekonomickej krízy v Tunisku, pričom mnohí z nich sa na túto cestu vydávajú na pašeráckych člnoch z líbyjských brehov. Vo vyhlásení ministerstva vnútra sa uvádza, že tieto faktory figurujú v Lamorgeseovej žiadosti o "naliehavú zmenu smeru v intervenciách migračnej politiky Únie".

Na archívnej snímke migranti s ochrannými rúškami čakajú v móle na sicílskom ostrove Lampedusa v južnom Taliansku.
Foto: TASR/AP


Taliansko požiadalo o okamžitú aktiváciu mechanizmu, na základe ktorého majú členské štáty EÚ povoliť lodiam mimovládnych organizácií, ktoré vykonávajú pátracie a záchranné operácie v medzinárodných vodách, zakotviť bezpečne v súlade s opatreniami voči ochoreniu COVID-19.

Podľa údajov ministerstva sa počet migrantov, ktorí sa dostali k talianskym brehom, v máji a júni viac ako strojnásobil v porovnaní s predchádzajúcim rokom. V júli bol medziročný rozdiel menej výrazný – v roku 2021 prišlo 8600 migrantov v porovnaní so 7000 osobami v roku 2020.

Na palube lodí humanitárnych organizácií, ktoré čakajú na povolenie Talianska alebo Malty na zakotvenie v ich prístavoch, sa v súčasnosti nachádza zhruba 800 zachránených pasažierov. Stovky ďalších migrantov sa bez pomoci dostali na talianske ostrovy Sardínia a Lampedusa.