Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zomrel Borrelli, šéf talianskej protikorupčnej akcie čisté ruky

Na archívnej snímke F.S. Borrelli (vpravo) hovorí so svojimi kolegami. Foto: AP

Niektorí politici a priemyselníci po tom, čo boli odhalené ich zločiny, spáchali samovraždu.

Rím 20. júla (TASR) - Taliansky prokurátor Francesco Saverio Borrelli, ktorý sa preslávil svojou dôležitou úlohou vo vyšetrovaní korupcie v talianskych politických kruhoch v 90. rokoch 20. storočia, zomrel vo veku 89 rokov.

Borrelli zomrel v sobotu v nemocnici v Miláne, informovali talianske médiá a následne tlačová agentúra DPA.

Jeho telo bude vystavené pre verejnosť v pondelok, uviedol milánsky prokurátor Francesco Greco. Dodal, že Borrelli "sa zapísal do dejín".

Borrelli bol hlavným vyšetrovateľom politickej korupcie v 90. rokoch minulého storočia. Vyšetrovanie nakoniec spôsobilo pád niekoľkých talianskych politikov z korupčnej siete nazývanej Tangentopoli (Úplatkovo či Mesto úplatkov, v angličtine Bribesville) a dokonca zánik viacerých politických strán.

Už do niekoľkých mesiacov boli obžalovaní viacerí politici z najvyšších kruhov, ako aj podnikatelia. Vyšetrovatelia odhalili korupčný systém dávania a brania úplatkov, ktorý existoval medzi politikmi a firmami.

Niektorí politici a priemyselníci po tom, čo boli odhalené ich zločiny, spáchali samovraždu.

Vyšetrovanie pod vedením Borrelliho a ďalších predstaviteľov sa do dejín zapísalo pod názvom "Mani Pulite", čo znamená "čisté ruky".

Taliansky prezident Sergio Mattarella vzdal v sobotu Borrellimu poctu. Vyhlásil, že to bol muž, ktorý vždy slúžil zákonu a ktorý bol verným služobníkom krajiny.