Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Taliansko zrejme od 3. júna obnoví slobodu pohybu po krajine

Pracovníčka so 'smart helmou' skenuje telesnú teplotu pasažierom na zabránenie šírenia nového koronavírusu na medzinárodnom letisku Fiumicino pri Ríme 12. mája 2020. Foto: TASR/AP

Taliansko celkovo potvrdilo už 223.096 infikovaných a 31.368 úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

Rím 15. mája (TASR) - Taliansko by malo od 3. júna zrušiť obmedzenia slobody pohybu po krajine, zavedené s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu. Uvádza sa to v návrhu dekrétu talianskej vlády, s ktorého textom sa v piatok oboznámila agentúra Reuters.

Agentúra zdôrazňuje, že ide len o návrh, ktorý môže byť v konečnej podobe ešte pozmenený. Reštrikcie na cestovanie v rámci jednotlivých talianskych regiónov by sa podľa aktuálneho znenia dokumentu mali zrušiť k 18. máju.

Ide o súčasť plánu talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho na postupné rušenie obmedzení a na znovuoživenie ekonomiky. Prísne reštrikcie boli v Taliansku, ktoré bolo jednou z najviac postihnutých krajín na svete, zavedené v marci.

Vo štvrtok vyše polovica z 20 regiónov Talianska hlásila menej než desať nových prípadov ochorenia COVID-19, vyvolávaného novým typom koronavírusu. Už niekoľko dní majú denný nárast nad 100 prípadov nákazy len dva severné regióny: Lombardsko a susedný Piemont.

Taliansko celkovo potvrdilo už 223.096 infikovaných a 31.368 úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Keďže však mnoho ľudí zomrelo doma alebo v opatrovateľských domovoch bez toho, aby ich testovali na COVID-19, skutočný počet mŕtvych v krajine môže byť výrazne vyšší.