Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Talianska vláda prežila vyslovenie dôvery

Taliansky premiér Paolo Gentiloni. Foto: TASR/AP

Taliansky premiér Paolo Gentiloni spojil hlasovanie o novele volebného zákona s vyslovením dôvery svojej vláde v snahe dosiahnuť rýchle schválenie reformy.

Rím 26. októbra (TASR) - Talianska vláda prežila v stredu v Senáte, hornej komore parlamentu, päť hlasovaní o vyslovení dôvery, ktoré boli spojené hlasovaním o reforme volebného zákona.

Taliansky premiér Paolo Gentiloni spojil hlasovanie o novele volebného zákona s vyslovením dôvery svojej vláde v snahe dosiahnuť rýchle schválenie reformy. Rozhodol sa tak aj napriek ostrému nesúhlasu populistického a protisystémového Hnutia piatich hviezd (M5S) i niektorých menších ľavicových skupín.

Reforma prešla v stredu vo všetkých piatich hlasovaniach v Senáte, ktoré sa týkali jednotlivých článkov navrhovaného zákona, pohodlnou väčšinou hlasov. Prešla tiež šiestym hlasovaním, ktoré nebolo spojené s vyslovením dôvery kabinetu. Legislatívu už predtým odobrila aj dolná komora parlamentu.

Konečné hlasovanie o reforme prebehne v Senáte vo štvrtok dopoludnia, informovala agentúra Reuters.

Navrhovaná volebná reforma bude uprednostňovať strany, ktoré vytvoria koalície ešte pred voľbami a naopak znevýhodní subjekty, ktoré budú chcieť ísť do volieb individuálne, ako napríklad M5S. Legislatívu podporujú najväčšie talianske stredoľavé aj stredopravé strany.

Prieskumy verejnej mienky však naznačujú, že voľby vďaka reforme aj tak nebudú mať nijakého jasného víťaza, keďže hlasy sa roztrieštia medzi tri strany - ľavicové a pravicové subjekty a M5S.