Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taliansky minister kultúry kritizoval zatvorenie galérie Uffizi

Na archívnej snímke novinári si pozerajú obrazy Zvestovanie (vpravo) a Klaňanie troch kráľov od renesančného umelca Leonarda da Vinciho v galérii Uffizi vo Florencii. Foto: TASR/AP

Je úplne zjavné, že takéto zatvorenie škodí nielen samotnej galérii, ale aj celému talianskemu systému múzeí, vyhlásil Sangiuliano.

Florencia 3. novembra (TASR) - Pondelkové zatvorenie galérie Uffizi vo Florencii sa stalo príčinou roztržky medzi jej riaditeľom Eikem Schmidtom a talianskym ministrom kultúry Gennarom Sangiulianom. Ten kritizoval, že galéria bola deň pred sviatkom Všetkých svätých zatvorená, čo sklamalo návštevníkov a Taliansku spôsobilo finančnú stratu. V stredu to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

Uffizi v pondelok zatvorilo svoje galérie s výstavou obrazov a sôch napriek tomu, že vo Florencii sa vďaka predĺženému víkendu nachádzalo množstvo turistov. Hoci táto galéria – ako i mnohé ďalšie kultúrne inštitúcie v Taliansku – býva v pondelky štandardne zatvorená, viaceré iné múzeá či galérie mali tentoraz výnimočne otvorené.

Podľa ministra kultúry Sangiuliana je zatvorenie galérie Uffizi "vážnou záležitosťou" a žiadal vysvetlenie, prečo sa tak stalo.

"Je úplne zjavné, že takéto zatvorenie škodí nielen samotnej galérii, ale aj celému talianskemu systému múzeí," vyhlásil Sangiuliano.

Na vyhlásenie ministra reagoval riaditeľ Uffizi Eike Schmidt, ktorý Sangiulianovi poďakoval za "úprimné vyjadrenie" a následne vymenoval zoznam obmedzení, ktoré musí Uffizi dodržiavať – od zmlúv zamestnancov a externých dodávateľov až po výzvy ministerstvu o povolenie vyššieho počtu zamestnancov, ktoré rezort kultúry údajne dlhodobo ignoruje.

AFP vysvetľuje, že v prípade galérie Uffizi a ďalších štátom riadených múzeí leží zodpovednosť za prijímanie nových zamestnancov na pleciach ministerstva kultúry.

V Uffizi sa nachádza viacero najvýznamnejších diel talianskych maliarov vrátane Botticelliho, Leonarda da Vinciho, Michelangela či Caravaggia. V roku 2021 navštívilo túto galériu približne 1,7 milióna návštevníkov – viac, než rímske Koloseum či Vatikánske múzeá.