Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Taliansky minister zdravotníctva žiada, aby sa zabránilo vládnej kríze

Taliansky minister Roberto Speranza počas vystúpenie v dolnej komore talianskeho parlamentu v Ríme v stredu 13. januára 2020. Foto: TASR/AP

Nechať sa rozptýliť tak blízko cieľovej čiary, by bola skutočne neodpustiteľná chyba, dodal minister zdravotníctva.

Rím 13. januára (TASR) - Taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza varoval v stredu pred hroziacou vládnou krízou a vyzval sporiace strany, aby počas pandémie koronavírusu uprednostnili zdravie ľudí. Informovala o tom agentúra AFP.

Vláda premiéra Giuseppeho Conteho je na pokraji pádu po týždňoch kritiky zo strany bývalého premiéra Mattea Renziho, predsedu koaličnej centristickej strany Italia Viva.

"Držme politické boje a skutočné alebo predpokladané volebné napätie ďaleko od zdravia Talianov," uviedol Speranza v dolnej komore parlamentu. "Nechať sa rozptýliť tak blízko cieľovej čiary, by bola skutočne neodpustiteľná chyba," dodal minister zdravotníctva.

Očakáva sa, že Renzi na tlačovej konferencii v stredu o 17.30 h oznámi, že jeho strana Italia Viva opúšťa vládnu koalíciu, ako aj rezignáciu dvoch svojich ministrov.

Conte naznačil, že následne požiada parlament o vyslovenie dôvery svojej vláde, dúfajúc v podporu opozičných poslancov. Bez podpory 18 senátorov strany Italia Viva nemá Conteho koalícia v hornej komore parlamentu dostatočnú podporu. V dolnej komore má však väčšinu aj bez poslancov Renziho politického subjektu, pripomína AFP.

Taliansky premiér má však aj iné možnosti. Conte môže podať demisiu a požiadať prezidenta Sergia Mattarellu o poverenie zostaviť novú vládu, s novým kabinetom. To by mu umožnilo uspokojiť Renziho tým, že jeho strane ponúkne dôležitejšie ministerské posty, avšak to by obaja lídri museli prekonať svoje osobné nezhody, komentuje AFP.

Conte a Renzi vedú spory hlavne o tom, ako najlepšie využiť približne 210 miliárd eur z balíčka hospodárskej obnovy EÚ. Ten má oživiť ekonomiky členských štátov Únie najviac zasiahnutých pandémiou koronavírusu. Parlament v utorok večer v tejto súvislosti schválil plán, ktorý čiastočne zohľadňuje Renziho pripomienky. Dvaja ministri strany Italia Viva sa však zdržali hlasovania.

Dve najväčšie koaličné strany - populistické Hnutie piatich hviezd (M5S) a Demokratická strana (PD) - Conteho naďalej podporujú a taktiež varujú pred politickou nestabilitou.

Speranza v stredu varoval, že v 12 z 20 talianskych regiónoch hrozí sprísňovanie opatrení z dôvodu zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie. Spomenul najmä rastúci počet ľudí, ktorí sú hospitalizovaní na jednotkách intenzívnej starostlivosti.