Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Taliansky parlament vyšetruje šírenie dezinformácií v štátnej televízi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Talianska verejnoprávna televízia RAI a jej štyri kanály do svojich relácií často pozývajú ruských novinárov, aby diskutovali o situácii na Ukrajine, čo v krajine vyvolalo vlnu kontroverzií.

Rím 5. mája (TASR) - Taliansky parlamentný výbor pre bezpečnosť republiky (COPASIR) začal vyšetrovanie vo veci šírenia dezinformácií v televízii, ktoré súvisia s častým objavovaním sa ruských hostí v spravodajských reláciách. Výbor o tom informoval vo štvrtok. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

COPASIR, ktorý dohliada na spravodajské služby, oznámil, že si predvolal šéfa štátnej televíznej siete, bezpečnostnej služby a komunikačného kontrolného orgánu. Snaží sa prešetriť "zahraničný vplyv a dezinformačnú aktivitu spojenú s vojnou na Ukrajine".

Taliansky premiér Mario Draghi zastáva v súvislosti s vojnou na Ukrajine tvrdý protiruský postoj. Prieskumy verejnej mienky však ukazujú, že Taliani – na rozdiel od obyvateľov ostatných krajín skupiny G7 v Európe – podporujú posielanie zbraní Ukrajine len veľmi málo.

Talianska verejnoprávna televízia RAI a jej štyri kanály do svojich relácií často pozývajú ruských novinárov, aby diskutovali o situácii na Ukrajine, čo v krajine vyvolalo vlnu kontroverzií. Niektorí novinári tvrdia, že je správne vypočuť si názory oboch strán konfliktu, iní však namietajú, že sa ruským "propagandistom" dáva v médiách príliš veľa priestoru.

Napätie sa zvýšilo po tom, čo v nedeľu na súkromnom kanáli Rete 4 odvysielali prvý rozhovor ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova v európskej televízii od začiatku invázie. Kritici tvrdia, že moderátorovi sa Lavrova nepodarilo dostatočne konfrontovať, iní tvrdia, že rozhovor s ním sa vôbec nemal uskutočniť. Draghi rozhovor označil za "nie veľmi vydarený".

Niektorí talianski odborníci odmietajú vystupovať v televízii na protest voči priestoru, ktorý podľa nich poskytuje ruskej propagande. Šéfka talianskeho Inštitútu pre medzinárodné záležitosti Nathalie Tocciová sa v utorok odmietla objaviť v televízii po boku hosťa z ruského ministerstva obrany, pričom uviedla, že "odmieta byť komplicom šírenia dezinformácií".