Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Taliansky premiér Conte vypovedal v súvislosti s koronakrízou

Taliansky premiér Giuseppe Conte (uprostred), archívna snímka. Foto: TASR/AP

Talianski prokurátori v piatok okrem premiéra Conteho vypočuli aj ministra zdravotníctva Roberta Speranzu a ministerku vnútra Lucianu Lamorgeseovú.

Rím 12. júna (TASR) - Prokuratúra v severotalianskom meste Bergamo v piatok vypočúvala talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho v súvislosti s jeho postupom počas pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na premiérovu kanceláriu.

Stretnutie premiéra s prokurátormi trvalo približne tri hodiny. Prokurátorka Marie Cristina Rotová sa Conteho pýtala, prečo vláda vo februári neuzavrela skôr lombardské mestá Nembro a Alzano, ktoré boli podľa Rotovej ohniskami nákazy. Zdravotnícki experti podľa AFP tvrdia, že veľa životov mohlo byť zachránených, ak by tieto mestá boli bývali uzavreli už skôr.

Predstavitelia lombardskej vlády prokurátorom povedali, že právomoc rozhodnúť o uzavretí určitých oblastí v krajine mala talianska vláda. Conte však povedal, že "keby Lombardsko chcelo, mohlo Alzano a Nembro uzavrieť".

Úrady 21. februára uzavreli lombardské mesto Codogno, ktoré bolo hlavným centrom nákazy v krajine. Karanténne opatrenia postupne zaviedli aj v niekoľkých ďalších mestách v severnom Taliansku a od 10. marca tieto opatrenia platili pre celú krajinu, pripomína AFP.

Conte vo štvrtok uviedol, že vyšetrovanie víta a "vôbec nie je znepokojený". "Každé vyšetrovanie je vítané. Občania majú právo vedieť a my máme právo odpovedať," povedal.

Talianski prokurátori v piatok okrem premiéra Conteho vypočuli aj ministra zdravotníctva Roberta Speranzu a ministerku vnútra Lucianu Lamorgeseovú.

Pandémia koronavírusu si v Taliansku vyžiadala viac ako 34.000 obetí a viac ako 236.100 osôb sa vírusom nakazilo.