Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Taliansky premiér Draghi navštívi Moskvu, pozval ho Putin

Na archívnej snímke z 19. marca 2021 taliansky premiér Mario Draghi počas tlačovej konferencie po zasadnutí vlády v Ríme. Foto: TASR/AP

Moskva uistila Rím, že je pripravená "nájsť diplomatické riešenie krízy," oznámil Di Maio.

Moskva/Rím 17. februára (TASR) - Predseda talianskej vlády Mario Draghi navštívi onedlho Moskvu na pozvanie ruského prezidenta Vladimira Putina, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Deje sa tak v čase intenzívneho diplomatického úsilia na upokojenie krízy na Ukrajine.

"Prijali sme pozvanie od prezidenta Vladimira Putina pre predsedu vlády Draghiho na návštevu Moskvy," oznámil taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio tesne po stretnutí s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.

Moskva uistila Rím, že je pripravená "nájsť diplomatické riešenie krízy," oznámil Di Maio. Dodal, že v súvislosti s napätím okolo Ukrajiny a Ruska musí "zvíťaziť zdravý rozum a diplomacia".

Rusko vo štvrtok oznámilo ďalšie stiahnutie vojsk z hraníc s Ukrajinou. USA, NATO a Ukrajina však trvajú na tom, že nemajú žiadny dôkaz o stiahnutí ruských vojakov.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová vo štvrtok varovala, že Rusko sa pripravuje na "bezprostrednú inváziu" na Ukrajinu. Americký minister obrany Lloyd Austin na zasadnutí ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli povedal, že niektorí ruskí vojaci sú, naopak, bližšie k ukrajinským hraniciam a v oblasti lieta aj viac ruských vojenských lietadiel.