Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Taliansky premiér Gentiloni po zvolení predsedov rezignoval

Taliansky premiér Paolo Gentiloni. Foto: TASR/AP

Parlamentné voľby v Taliansku zo 4. marca priniesli úspech populistickým a pravicovým silám, ani jedna z nich však nezískala v parlamente absolútnu väčšinu.

Rím 25. marca (TASR) - Taliansky premiér Paolo Gentiloni v sobotu formálne odstúpil z funkcie po tom, ako sa poslancom a senátorom podarilo zvoliť predsedov oboch komôr nového parlamentu. Prezident Sergio Mattarella však bezprostredne na to požiadal Gentiloniho, aby dočasne pokračoval v riadení krajiny, zatiaľ čo sa jednotlivé politické frakcie pokúšajú dospieť k rokovaniam o vytvorení novej vlády, informovala agentúra AP.

Parlamentné voľby v Taliansku zo 4. marca priniesli úspech populistickým a pravicovým silám, ani jedna z nich však nezískala v parlamente absolútnu väčšinu. Rokovania o vytvorení vládnej koalície by sa mali začať až po veľkonočných sviatkoch.

Proces odovzdávania moci sa však podľa AP začal už v sobotu, a to práve zvolením predsedov parlamentných komôr, ktorými sa stali politici protisystémového Hnutia piatich hviezd (M5S) a strany Vpred Taliansko (Forza Italia) zo stredopravicovej koalície.

Maria Elisabetta Albertiová-Casellatiová z Forzy Italia, ktorá je dlhoročnou spojenkyňou expremiéra Silvia Berlusconiho, bude stáť na čele talianskeho Senátu ako vôbec prvá žena v dejinách. Poslaneckej snemovni bude po novom predsedať Roberto Fico z hnutia M5S.

Podľa AP zatiaľ nie sú žiadne konkrétne náznaky, že by sa strany stredopravicového bloku alebo M5S ako subjekty s najlepšími volebnými výsledkami priblížili k vytvoreniu novej vlády. Očakáva sa, že koaličné rokovania potrvajú týždne, pričom bude úlohou prezidenta Mattarellu, aby posúdil, či dokáže nejaké zoskupenie získať v parlamente podporu nadpolovičnej väčšiny alebo bude potrebné poveriť niekoho vládnutím s obmedzeným mandátom a funkčným obdobím.