Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taliansky premiér navštívi v júli Turecko, bude rokovať o Ukrajine

Taliansky premiér Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Turecko na seba v posledných dňoch púta pozornosť, pretože odmieta podporiť vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie.

Rím 19. mája (TASR) - Taliansky premiér Mario Draghi vo štvrtok oznámil, že v júli navštívi Turecko, aby tam rokoval o vojne na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Začiatkom júla budem v Ankare pre bilaterálne stretnutie s Tureckom... pôjde o prvé takého stretnutie za uplynulých desať rokov... Budeme hovoriť o rokovaniach a diplomatických vyhliadkach v súvislosti s konfliktom (na Ukrajine) a o posilnení vzťahov medzi Talianskom a Tureckom," uviedol Draghi.

Zároveň informoval, že počas svojej návštevy Turecka sa stretne tamojším prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Vzťahy Talianska a Turecka boli pritom v minulosti napäté a Draghi vlani označil Erdogana za diktátora.

Na začiatku ozbrojeného konfliktu na Ukrajine hostilo Turecko v marci v Istanbule stretnutia ruských a ukrajinských vyjednávačov a neskôr ďalšie rozhovory medzi ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a jeho ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom.

Turecko na seba však v posledných dňoch púta pozornosť, pretože odmieta podporiť vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO), pričom tvrdí, že Švédsko poskytuje útočisko teroristom. Podľa politológov však tento problém môže byť vyriešený rýchlo prostredníctvo ústupkov a vyvíjania tlaku na Ankaru.