Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Taliansko uzavrelo pre koronavírus celú krajinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Taliansky premiér rozšíril obmedzenia platné v Lombardsku na celú krajinu

Rím 10. marca (TASR) - Taliansky premiér Giuseppe Conte v pondelok večer oznámil, že obmedzenia platné v Lombardsku zavedené v súvislosti so šírením koronavírusu sa rozšíria na celú krajinu. Informovala agentúra AP.



Budúcnosť Talianska je v našich rukách. Všetci robíme svoju časť a vzdávame sa niečoho pre dobro komunity. V stávke je zdravie našich blízkych, našich rodičov, našich detí, našich starých rodičov. Práve som podpísal dekrét


"Naše zvyky sa musia zmeniť, musia sa zmeniť teraz, všetci sa musím niečoho vzdať pre dobro Talianska," vyhlásil Conte s tým, že avizované opatrenia vstúpia do platnosti v utorok ráno. "Celé Taliansko sa stáva červenou zónou," dodal.



Záchranári pracujú v stane, ktorý bol zriadený pred nemocnicou v Cremone v severnom Taliansku.
Foto: TASR/AP


Pozastavené bude konanie všetkých športových podujatí vrátane futbalových zápasov najvyššej talianskej futbalovej ligy. Bude obmedzený pohyb osôb po celom Taliansku a zakázané verejné zhromaždenia.



Ľudia by podľa premiéra mali zostať doma a chodiť von, len ak budú musieť ísť do práce alebo v naliehavých prípadoch. Uzavretie škôl a univerzít bolo predĺžené až do 3. apríla.

Taliansko za posledných 24 hodín zaregistrovalo 97 nových úmrtí na koronavírus nového typu. Počet obetí nákazy tak v Taliansku stúpol na 463, ako v pondelok oznámila tamojšia vláda. Talianske úrady už celkovo zaznamenali 7985 nakazených, čo oproti nedeli predstavuje nárast o 610 prípadov.




Taliansky olympijský výbor zastavil všetky podujatia do 3. apríla


Ešte pred vyhlásením premiéra taliansky olympijský výbor (CONI) v pondelok rozhodol o pozastavení usporiadania všetkých športových podujatí v krajine. Opatrenie zatiaľ platí do 3. apríla a súvisí so šírením nového koronavírusu. Potvrdila to aj talianska vláda. Informovala o tom agentúra AP.

Talianska vláda už minulý týždeň 4. marca zakázala účasť fanúšikov na všetkých športových podujatiach v krajine. Opatrenie sa bude týkať aj futbalovej Serie A, ktorej zápasy sa už tento víkend hrali bez divákov. Rozhodnutie môže ovplyvniť aj osemfinálovú odvetu Ligy majstrov Juventus Turín - Olympique Lyon (prvý zápas 0:1), ktorá je na programe 17. marca. CONI ale podotkol, že zápasy reprezentácie a klubov v európskych súťažiach nespadajú pod jeho gesciu a nie je tak za ne zodpovedné. UEFA ale v predchádzajúcich rozhodnutiach postupovala väčšinou v súlade s rozhodnutiami štátnych orgánov. Hrať by sa tak nemuselo ani prvé osemfinále Európskej ligy UEFA medzi Interom Miláno a Getafe (12. marca).

Udalosti spojené so šírením koronavírusu v Taliansku


30. januára - Približne 7000 cestujúcich a členov posádky uviazlo v talianskom prístave Civitavecchia na výletnej lodi, na ktorú uvalili karanténu vzhľadom na podozrenie, že dvaja z prítomných ľudí sú nakazení novým druhom vírusu. Podozrenie sa týkalo čínskeho páru, ktorý priletel 25. januára z Hongkongu do Milána a nastúpil v Civitavecchii na výletnú loď Costa Smeralda.

31. januára - Talianska vláda vyhlásila v súvislosti s novým koronavírusom núdzový stav. Cieľom opatrenia bolo urýchliť snahy o zabránenie šírenia nákazy po tom, ako v Ríme potvrdili dva prípady ochorenia.

7. februára – Taliansko zaznamenalo prvý prípad nákazy koronavírusom medzi domácim obyvateľstvom. Výsledky testov v Ríme potvrdili vírus u muža, ktorý sa spolu so skupinou 56 talianskych študentov a podnikateľov vrátil z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je ohniskom nákazy.

22. februára – V severotalianskom meste Padova zomrel 78-ročný pacient infikovaný novým koronavírusom. Išlo o prvú taliansku obeť ochorenia. V ten istý deň nákaze podľahla v tom istom regióne aj žena, ktorej vek úrady nezverejnili. V Lombardsku evidovali 15 prípadov nákazy novým koronavírusom, ďalšie dva zaznamenali v susednom regióne Benátsko.

23. februára - Novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Taliansku nakazilo už viac ako 100 ľudí. Taliansko sa stalo najviac zasiahnutou krajinou v Európe. Najviac, až 89 zo 132 infikovaných hlásili z Lombardska. Talianska vláda v súvislosti so šírením koronavírusu nariadila dočasnú izoláciu desiatich miest a obcí v Lombardsku. Zrušil sa tiež zvyšný program karnevalu v Benátkach.

25. februára - Počet prípadov nákazy koronavírusom v Taliansku sa zvýšil na 322. Počet úmrtí stúpol zo sedem na desať. Tri nové prípady úmrtia predstavovali osoby staršie ako 80 rokov.

29. februára - Počet nakazených v Taliansku prekročil 1000 a dosiahol číslo 1128. Počet úmrtí stúpol za posledných 24 hodín o osem na 29.

3. marca - Počet úmrtí spôsobených nákazou novým typom koronavírusu SARS-CoV-2 sa v Taliansku zvýšil na 79. Infikovaných bolo už 2502 ľudí. Väčšinu úmrtí (55) zaznamenali v regióne Lombardsko na severe krajiny v okolí Milána.

4. marca - Taliansko do 13. marca uzavrelo všetky školy a univerzity. Počet úmrtí tam prekročil 100 a počet prípadov nákazy presiahol 3000.

6. marca - V Taliansku podľahlo nákaze ďalších 49 ľudí, čím sa počet úmrtí v tejto krajine zvýšil na 197. Išlo o najvyšší denný prírastok počtu úmrtí v Taliansku od vypuknutia nákazy. Na 4636 sa zvýšil v Taliansku aj počet infikovaných osôb, okrem Číny, Južnej Kórey a Iránu ich bolo v tomto štáte najviac na svete.

7. marca - V Taliansku podľahlo nákaze viac ako 200 ľudí. Nákaza sa potvrdila u 5883 osôb.

8. marca - Taliansko uzavrelo región Lombardsko a ďalšie oblasti na severe krajiny. Oznámil to v noci na nedeľu taliansky premiér Giuseppe Conte. Opatrenie sa okrem regiónu Lombardska, v ktorom žije viac než desať miliónov ľudí a ktorého hlavným mestom je Miláno, týkalo aj 14 provincií v regiónoch Piemont, Benátsko, Emilia-Romagna a Marky.
- Taliansko zároveň za posledných 24 hodín zaregistrovalo 133 nových úmrtí. Počet obetí na životoch tak stúpol na 366. Počet nakazených v Taliansku od začiatku šírenia koronavírusu stúpol na 7375.

9. marca - Na šesť sa v pondelok zvýšil počet mŕtvych v dôsledku nepokojov v talianskych väzniciach. Tamojší väzni sa počas víkendu vzbúrili proti novým pravidlám, ktoré boli úradmi zavedené s cieľom zabrániť ďalšiemu rozšíreniu koronavírusu nového typu v krajine.