Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Taliansky prezident je na dvojdňovej návšteve Španielska

Zľava prvá dáma Talianska Laura Mattarellová, taliansky prezident Sergio Mattarella, španielsky kráľ Filip VI. a španielska kráľovná Letiziapočas uvítacej ceremónie pred kráľovským palácom v Madride v utorok 16. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Taliansko a Španielsko patria k najväčším ekonomikám EÚ a obe krajiny majú spoločné záujmy a problémy.

Madrid 16. novembra (TASR) - Taliansky prezident Sergio Mattarella v utorok pricestoval na dvojdňovú návštevu Španielska. Ide o prvú návštevu prezidenta Talianska v tejto krajine od roku 1996, píše na svojej webovej stránke denník El País.

Mattarella sa v utorok v Madride stretne so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom a neskôr absolvuje večeru v kráľovskom paláci.

V stredu navštívi dolnú komoru španielskeho parlamentu a následne odcestuje do Malagy, kde sa v sprievode španielskeho kráľa Filipa VI. a portugalského prezidenta Marcela Rebela de Sousu zúčastní na sympóziu rady ergoterapeutov z európskych krajín (COTEC).

Taliansky prezident Španielsko naposledy navštívil v roku 1996, keď do Madridu pricestoval vtedajší prezident Oscar Luigi Scalfaro (1992-99). Privítal ho španielsky premiér José María Aznar (1996-2004).

Taliansko a Španielsko patria k najväčším ekonomikám EÚ a obe krajiny majú spoločné záujmy a problémy, konštatuje El País. Patria medzi ne nezamestnanosť medzi mladými ľuďmi a pandémia koronavírusu, ktorá spôsobila rozsiahle hospodárske škody.

Obe krajiny dostávajú najviac prostriedkov z fondu obnovy Európskej únie (EÚ) po pandémii, pripomína denník.