Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Taliansky prezident: Moskva je brutálna a odpor Ukrajiny oprávnený

Na archívnej snímke prezident Talianskej republiky Sergio Mattarella. Foto: TASR Jaroslav Novák

S. Mattarella takisto zdôraznil, že Taliansko podporovalo cieľ Kyjeva, aby sa Ukrajina stala členom Európskej únie, a že bude Kyjevu ďalej pomáhať v procese k úplnému členstvu v EÚ.

Rím 24. augusta (TASR) - Ruská agresia na Ukrajine je "brutálna" a odpor Kyjeva proti invázii je oprávnený, uviedol taliansky prezident Sergio Mattarella v stredu v posolstve ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému pri príležitosti Dňa nezávislosti. Informovala o tom tlačová agentúra ANSA.

"Znova je nutné povedať, že pre začiatok rokovacieho procesu zameraného na mierové, spravodlivé a udržateľné riešenie situácie na Ukrajine je potrebné okamžite zastaviť nepriateľské operácie," odkázal taliansky prezident.

"V tejto dramatickej chvíli chcem Ukrajinu znova čo najviac ubezpečiť o solidarite, blízkosti a podpore Talianskej republiky, lebo Ukrajina čelí brutálnej a neospravedlniteľnej agresii Ruskej federácie, proti ktorej sa oprávnene bránite. Taliansko pevne podporuje územnú celistvosť, nezávislosť a slobodu vašej krajiny a ubezpečuje vás o svojom záväzku pomáhať ukrajinskému ľudu aj v humanitárnej oblasti a pri obnove," napísal Mattarella Zelenskému.

"Dúfam, že už aj teraz intenzívne vzťahy medzi Kyjevom a Rímom nadobudnú ďalší spád vo všetkých oblastiach spoločného záujmu, a to vďaka prínosnej ukrajinskej komunite v Taliansku, ktorá je dobre začlenená a aktívna," uviedol taliansky líder s tým, že ako úprimný priateľ dúfa v mier, bezpečie a blahobyt každého Ukrajinca a celého ukrajinského ľudu.

Mattarella takisto zdôraznil, že Taliansko podporovalo cieľ Kyjeva, aby sa Ukrajina stala členom Európskej únie, a že bude Kyjevu ďalej pomáhať v procese k úplnému členstvu v EÚ.