Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Taliansky prezident podporil vstup Severného Macedónska do EÚ

Na snímke zľava taliansky prezident Sergio Mattarella a severomacedónsky prezident Stevo Pendarovski sa vítajú v prezidentskom paláci v severomacedónskom Skopje 9. septembra 2022. Foto: TASR - AP

Severné Macedónsko a Albánsko začali prístupové rokovania v júli, kým doposiaľ najväčší pokrok zaznamenali Srbsko a Čierna Hora.

Skopje 9. septembra (TASR) - Taliansky prezident Sergio Mattarella sa v piatok pripojil k dlhému zoznamu predstaviteľov, ktorí vyjadrili podporu pre vstup Severného Macedónska do Európskej únie (EÚ) spolu s ďalšími krajinami západného Balkánu. Informovala o tom agentúra AP.

"Bez vstupu krajín zo západného Balkánu... nebude dokončené zjednotenie kontinentu," povedal Mattarella na spoločnej tlačovej konferencii so severomacedónskym prezidentom Stevom Pendarovskim v Skopje.

Šesť krajín západného Balkánu je v rôznych štádiách cesty k členstvu v bloku 27 štátov, pripomína AP. Severné Macedónsko a Albánsko začali prístupové rokovania v júli, kým doposiaľ najväčší pokrok zaznamenali Srbsko a Čierna Hora.

Pre všetky krajiny však bude proces, ktorý sa považuje za významný z hľadiska zníženia vplyvu Ruska v regióne, podľa očakávania trvať roky.

Mattarella vo štvrtok absolvoval oficiálnu návštevu Skopje, kde rokoval s vedením krajiny a vystúpil pred poslancami severomacedónskeho parlamentu.