Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Taliansky prezident pozval exšéfa ECB na rozhovory o novej vláde

Sergio Mattarella, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Krajina si podľa Mattarellu nemôže dovoliť politickú kampaň a predčasné voľby.

Rím 3. februára (TASR) - Taliansky prezident Sergio Mattarella pozval bývalého šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho na rozhovory o zostavovaní novej vlády po tom, ako doterajším vládnym stranám v utorok vypršal termín na dohodu o novom kabinete. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Taliansko si podľa Mattarellu nemôže dovoliť politickú kampaň a predčasné voľby. Prezident zdôraznil, že občania žiadajú "konkrétne a rýchle odpovede" v súvislosti s krízami v zdravotníctve, hospodárstve a v sociálnej oblasti, ktoré vyvolala pandémia. Mattarella sa má s Draghim stretnúť v stredu.

Predseda Poslaneckej snemovne Roberto Fico po stretnutí s prezidentom Mattarellom povedal, že medzi jednotlivými stranami sú rozpory, na základe čoho podľa svojich slov nezaznamenal ochotu podporiť väčšinu v tejto dolnej komore parlamentu.

Expremiér a líder strany Italia Viva (IV) Matteo Renzi v utorok povedal, že ostatné politické strany "sprostredkovanie neakceptovali", napísala agentúra ANSA.

Jednou z hlavných prekážok bolo to, že IV trvala na využívaní Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) na výdavky v súvislosti so zdravotníctvom. Najväčšia talianska parlamentná strana, antisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S), je proti ESM.

Taliansky premiér Giuseppe Conte minulý týždeň v utorok (26. januára) odstúpil z funkcie. Predchádzala tomu vládna kríza, ktorá nastala po tom, ako Renzi 13. januára svoju stranu stiahol z vládnej koalície.

Mattarella Conteho požiadal, aby zostal na čele dočasnej vlády a začal s lídrami talianskych politických strán rokovať o budúcej vláde.