Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Taliansky verejný dlh v roku 2021 klesol na asi 150 % HDP

Pohľad do pléna dolnej komory talianskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

V roku 2020 dosiahol taliansky verejný dlh 156 % hrubého domáceho produktu (HDP). Pôvodne sa počítalo v roku 2021 s poklesom len na 154 % HDP. Zdá sa teda, že vývoj bol pozitívnejší, než sa očakávalo.

Rím 13. februára (TASR) - Taliansky verejný dlh v minulom roku klesol viac, než sa očakávalo, uviedol guvernér talianskej centrálnej banky Ignazio Visco. Dôvodmi boli nízke náklady na obsluhu dlhu a rýchlejší rast ekonomiky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

"Výrazné zotavenie ekonomiky bolo rozhodujúce pre zastavenie rastu pomeru dlhu k HDP, ktorý zrejme ku koncu roka 2021 padol niekde na úroveň okolo 150 % HDP," uviedol Visco počas svojho prejavu na výročnom zasadnutí talianskeho finančného združenia Assiom Forex v Parme. To podľa neho "jasne ukazuje dôležitosť ekonomického rastu pre postupné znižovanie dlhovej záťaže".

Visco tiež potvrdil, že talianska ekonomika by v tomto roku mala expandovať o 4 %. Premiér Mario Draghi v piatok (11. 2.) uviedol, že v 1. kvartáli zrejme pribrzdí rast zdraženie energií, a potvrdil plán vlády prijať opatrenia na zmiernenie následkov zvýšenia účtov za energie.