Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Taliban dočasne zdržal tri pracovníčky OSN, tvrdí misia UNAMA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

OSN vyzýva na ukončenie zastrašovania a všetkých podobných činov zastrašovania a obťažovania namierených proti našim afganským zamestnankyniam, uviedla UNAMA vo vyhlásení.

Kábul 13. septembra (TASR) - Asistenčná misia OSN v Afganistane (UNAMA) v pondelok uviedla, že Taliban dočasne zadržal tri jej afganské zamestnankyne a vyzvala toto afganské hnutie, aby prestal zastrašovať jej miestne pracovníčky. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

UNAMA vo vyhlásení uviedla, že afganskí bezpečnostní agenti vyčlenili tri zamestnankyne OSN a dočasne ich v pondelok zadržali na vypočúvanie.

"OSN vyzýva na ukončenie zastrašovania a všetkých podobných činov zastrašovania a obťažovania namierených proti našim afganským zamestnankyniam," uviedla UNAMA vo vyhlásení. Zároveň vyzvala tamojšie "de facto úrady", aby zaistili, že budú v súvislosti so všetkými zamestnancami OSN pôsobiacimi v Afganistane dodržiavané všetky "bezpečnostné záruky".

Hovorca Talibanu Bilál Karimí tvrdenia OSN vo vyhlásení zaslanom novinárom poprel. Podľa neho talibanská náboženská polícia žiadala len informácie o zhromaždení žien v provincii Kandahár na juhu Afganistanu.

"Keď si však (príslušníci polície) uvedomili, že súčasťou zhromaždenia sú ženy zamestnané v Organizácii Spojených národov, stiahli sa a nevznikol žiaden problém," uviedol Karimí.

Odvtedy, čo hnutie Taliban prevzalo vlani v auguste v Afganistane moc, neuznala jeho vládu žiadna krajina a v snahe finančne izolovať Afganistan boli na neho uvalené sankcie. To spôsobilo, že medzinárodné spoločenstvo pozastavilo pomoc poskytovanú tejto krajine. Rôzne agentúry OSN preto v súčasnosti zasahujú v Afganistane, aby tam doručili potrebnú pomoc.

Po tom, čo sa Taliban ujal moc zaviedol tiež viaceré obmedzenia, ktorými zamedzil ženám prístup k verejnému životu. Okrem iného zatvoril v niektorých provinciách dievčenské stredné školy či odporučil ženám, aby si zakrývali tváre a na veľké vzdialenosti necestovali samy.