Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Taliban odmietol návrh prezidenta Ghaního na predčasné voľby

Afganský prezident Ašraf Ghaní. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

USA, Rusko a ďalšie krajiny žiadajú, aby moc v Afganistane prevzala dočasná vláda.

Kábul 24. marca (TASR) - Afganské militantné hnutie Taliban v stredu odmietlo návrh prezidenta Ašrafa Gnahího, na základe ktorého by sa parlamentné voľby v Afganistane uskutočnili tento rok, informovala agentúra AFP.

Ghaní podrobnosti nezverejnil; podľa dvoch zdrojov z prostredia vlády však plány týkajúce sa volieb oznámi na budúci mesiac na mierovej konferencii v Turecku.

USA, Rusko a ďalšie krajiny žiadajú, aby moc v Afganistane prevzala dočasná vláda. Ghaní však trvá na tom, že krajina si svojich lídrov môže vybrať len prostredníctvom hlasovania vo voľbách.

"Vláda pôjde do Turecka s plánom na predčasné voľby, čo je pre budúcnosť Afganistanu spravodlivý plán," uviedol jeden zo zdrojov. Taliban však takýto návrh okamžite odmietol.

"Takéto procesy (voľby) krajinu v minulosti dotlačili na pokraj krízy," povedal hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid. Akékoľvek rozhodnutie o budúcnosti krajiny musí byť podľa neho prijaté počas rozhovorov medzi vládou a Talibanom.

Spojené štáty podpísali vlani s Talibanom dohodu, v ktorej prisľúbili stiahnutie svojich vojakov z Afganistanu do 1. mája 2021. Militantné islamistické hnutie sa výmenou za to zaviazalo viesť mierové rozhovory s afganskou vládou.

Mierové rokovania medzi Talibanom a afganskou vládou v Katare, ktoré začali vlani v septembri, odvtedy pokročili iba minimálne.

Washington však chce oživiť mierový proces a dosiahnuť, aby Taliban a afganská vláda súhlasili s vytvorením určitej formy inkluzívnej vlády.