Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taliban oficiálne priznal prvý trest bičovaním

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odsúdených mužov a ženy zbičovali v stredu, pričom každému bolo vymeraných najviac 39 rán.

Kábul 24. novembra (TASR) - Afganský súd nariadil zbičovanie 11 mužov a troch žien po tom, čo boli uznaní za vinných za krádež a prečiny proti morálke. V noci na štvrtok o tom informovali tamojší predstavitelia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Odsúdených mužov a ženy zbičovali v stredu, pričom každému bolo vymeraných najviac 39 rán. Podľa miestnych predstaviteľov tento trest nebol vykonaný za účasti verejnosti.

Ide o prvé potvrdené tresty bičovaním odvtedy, čo hlavný vodca Talibanu mulla Hajbatulláh Áchúndzáda nariadil afganským sudcom, aby sa plne držali islamského práva šaría. To zahŕňa i verejné popravy a telesné tresty ako kameňovanie, bičovanie či odseknutie ruky zlodejovi.

Šéf Talibanu, ktorého sa nepodarilo odfotografovať od vlaňajšieho prevzatia moci v krajine, sa zriedkavo objavuje na verejnosti a opúšťa mesta Kandahár, ktoré je rodiskom a duchovným strediskom jeho hnutia.

"Starostlivo si preštudujte spisy zlodejov, únoscov a buričov," uviedol Áchúndzádov hovorca. "A spisy, ktoré spĺňajú všetky trestnoprávne podmienky islamského práva šaría, zvané hudúd (hadd) a kisás, treba v tomto duchu aj riešiť," zdôraznil.

Agentúra AFP pripomína, že počas prvého obdobia vlády Talibanu, ktoré sa skončilo v roku 2001, boli bežné verejné popravy či telesné tresty, ktoré vykonávali na afganskom národnom futbalovom štadióne pred publikom.