Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Taliban ovládol ďalšie veľké mesto na severe Afganistanu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Severný Afganistan je už dlho považovaný za baštu odporu proti Talibanu, ktorá v 90. rokoch minulého storočia zažila najtvrdší odpor voči vláde militantov.

Kábul 8. augusta (TASR) - Mesto Sar-e Pol v rovnomennej provincii na severe Afganistanu v nedeľu padlo do rúk jednotiek fundamentalistického hnutia Taliban. Agentúre AFP to potvrdilo viacero zdrojov.

"Taliban obkľúčil armádny prápor na okraji mesta. Všetky ostatné časti mesta sú pod kontrolou Talibanu," uviedol člen provinčnej rady Sar-e Pol Mohammad Husajn Mudžahízáda.

Taliban pred tým v nedeľu oznámil, že sa zmocnil aj mesta Kundúz na severe Afganistanu.

Afganské ministerstvo obrany následne uviedlo, že vládne sily bojujú o opätovné získanie kontroly nad kľúčových objektmi v Kundúze, pričom sa zmocnili napr. budov národného rozhlasu a televízie.

Severný Afganistan je už dlho považovaný za baštu odporu proti Talibanu, ktorá v 90. rokoch minulého storočia zažila najtvrdší odpor voči vláde militantov. V tomto regióne stále pôsobí viacero polovojenských organizácií a je aj miestom, kde je afganská vládna armáda úspešná pri nábore nových príslušníkov ozbrojených síl.

Povstalci z Talibanu sa v uplynulých dňoch zmocnili aj ďalších dvoch metropol afganských provincií: mesta Šaberghán v provincii Džúzdžán na severe krajiny a mesta Zarandž v provincii Nímróz na juhozápade Afganistanu.

Boje boli v nedeľu hlásené aj z okolia mesta Herát na západe Afganistanu. Bojuje sa aj v okolí juhoafganských miest Laškargáh a Kandahár.