Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Taliban ovládol už šiestu provinčnú metropolu

Podporovateľ Talibanu nesie talibanskú vlajku v afgánsko-akistanskom pohraničnom meste Chaman, 14. júla 2021. Foto: TASR/AP

Taliban vedie už tri mesiace totálnu ofenzívu proti afganským silám, ktorú mu uľahčuje sťahovanie jednotiek medzinárodnej koalície z krajiny.

Kábul 9. augusta (TASR) - Fundamentalistické hnutie Taliban sa v priebehu týždňa zmocnilo už šiestej provinčnej metropoly v Afganistane. Militanti v pondelok ovládli mesto Ajbak, metropolu provincie Samangán na severe krajiny. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zástupcu guvernéra i hovorcu povstalcov.

Taliban "prevzal plnú kontrolu" nad mestom, povedal pre AFP zástupca guvernéra provincie Samangán krátko nato, ako hovorca Talibanu na Twitteri uviedol, že všetky vládne a policajné objekty boli "vyčistené".

Severný Afganistan je už dlho považovaný za baštu odporu proti Talibanu, ktorá v 90. rokoch minulého storočia kládla vláde militantov najtvrdší odpor. V tomto regióne stále pôsobí viacero polovojenských organizácií a je aj miestom, kde je afganská vládna armáda úspešná pri nábore nových príslušníkov ozbrojených síl, píše AFP.

Povstalci z Talibanu sa v uplynulých dňoch zmocnili aj ďalších piatich metropol afganských provincií: mesta Šaberghán v provincii Džúzdžán na severe krajiny, mesta Zarandž v provincii Nímróz na juhozápade krajiny, mesta Sar-e Pol v rovnomennej provincii na severe krajiny, mesta Kundúz, ležiaceho takisto na severe a mesta Tálokán, centra provincie Tachár na severovýchode Afganistanu.

Taliban vedie už tri mesiace totálnu ofenzívu proti afganským silám, ktorú mu uľahčuje sťahovanie jednotiek medzinárodnej koalície z krajiny. V rámci svojej operácie sa hnutie zmocnilo aj rozsiahlych vidieckych oblastí.

Stiahnutie zahraničných síl z Afganistanu má byť dokončené koncom tohto mesiaca, pred 20. výročím útokov na Spojené štáty z 11. septembra 2001, ktoré vyvolali inváziu vedúcu k zvrhnutiu vlády Talibanu v Afganistane.