Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taliban poprel príoravu inaugurácie vlády na 11. september

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Premiérom dočasnej vlády sa stal mulla Mohammad Hasan Achúnd, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname OSN a vo vláde bol aj v rokoch 1996 – 2001.

Kábul 10. septembra (TASR) – Fundamentalistické hnutie Taliban, ktoré sa v auguste ujalo moci v Afganistane, zrušilo oficiálnu inauguráciu svojej dočasnej vlády. Nový kabinet už podľa neho začal pracovať aj bez inauguračnej ceremónie.

Predstaviteľ Talibanu v piatok zároveň poprel medializované správy, podľa ktorých sa inaugurácia pripravuje na deň 20. výročia teroristických útokov v USA z 11. septembra 2001, a označil ich za nepodložené fámy. Zloženie novej vlády - zloženej výhradne z mužov a členov hnutia prevažne paštúnskeho pôvodu - predstavil Taliban v utorok.

„Inauguračná ceremónia novej afganskej vlády bola už pred niekoľkými dňami zrušená. Aby sa neprehlboval zmätok medzi obyvateľstvom, vedenie Islamského emirátu (Talibanu) oznámilo zloženie časti kabinetu, ktorý už začal pracovať," napísal na Twitteri člen kultúrneho výboru talibov Inámulláh Samangání, ktorého citovala agentúra TASS.

Na pôvodne pripravovanú inauguráciu novej vlády Taliban údajne pozval predstaviteľov viacerých štátov vrátane Pakistanu, Číny a Ruska. Práve tieto krajiny ako jedny z mála stále prevádzkujú svoje veľvyslanectvá v Kábule.

Predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková v stredu uviedla, že na inaugurácii afganskej vlády sa zrejme zúčastní veľvyslanec alebo iný zástupca ruskej diplomatickej misie v Kábule. Kremeľ však v piatok oznámil, že na inauguračnú ceremóniu nepríde žiaden ruský predstaviteľ.

Premiérom dočasnej vlády sa stal mulla Mohammad Hasan Achúnd, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname OSN a vo vláde bol aj v rokoch 1996 – 2001, keď Taliban zaviedol v Afganistane tvrdý islamistický režim. Áchúndzáda v utorok vyhlásil, že jeho nový kabinet bude „usilovne pracovať na presadzovaní islamských pravidiel a práva šaría".

Jedným z dvoch Achúndových zástupcov je mulla Abdal Ghaní Barádar, ktorý viedol rokovania s USA a podpísal dohodu vedúcu k definitívnemu stiahnutiu amerických vojakov z Afganistanu. Za ministra obrany bol vymenovaný mulla Mohammad Jakúb, syn zakladateľa tohto fundamentalistického hnutia mullu Omara.

Šéfom rezortu vnútra a zároveň druhým podpredsedom vlády sa stal Sirádžaddín Hakkání, vodca s Talibanom spriaznenej militantnej siete Hakkáníovcov, ktorú USA považujú za teroristickú organizáciu. Za informácie vedúce k jeho dolapeniu pritom Washington stále oficiálne ponúka odmenu vo výške niekoľkých miliónov dolárov.

Za dočasného ministra zahraničných vecí bol vymenovaný Amír Chán Muttákí, ktorý pôsobil ako vyjednávač Talibanu pri mierových rokovaniach v katarskej Dauhe.