Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Taliban pozval na slávnostné oznámenie novej vlády aj Rusko a Turecko

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Taliban avizoval, že po zosadení Západom podporovanej vlády v Afganistane plánuje vytvoriť inkluzívny dočasný kabinet, v ktorom budú zastúpení lídri zo všetkých etnických skupín a kmeňov v krajine.

Moskva/Kábul 6. augusta (TASR) – Afganské hnutie Taliban pozvalo Rusko a niekoľko ďalších krajín na slávnostné oznámenie zloženia novej vlády. V pondelok o tom informovala panarabská televízia al-Džazíra a následne ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Radikálny Taliban, ktorý v polovici augusta rýchlo dobyl Afganistan a získal moc, pozval určité krajiny vrátane Ruska či Turecka na ceremóniu, kde bude oznámené zloženie novej afganskej vlády. Televízii al-Džazíra to v pondelok povedal nemenovaný predstaviteľ hnutia.

„Pozvánky na slávnostné oznámenie novej afganskej vlády sme poslali Turecku, Číne, Rusku, Iránu, Pakistanu a Kataru," povedal predstaviteľ.

Taliban dobyl Afganistan a metropolu Kábul nečakane rýchlo v polovicu augusta, počas sťahovania amerických ozbrojených síl z krajiny, kde boli prítomní 20 rokov. Situácia vyvolala u mnohých obyvateľov, predovšetkým u žien, silné obavy z návratu autoritárskeho režimu Talibanu, keď vládol v rokoch 1996 – 2001.

Teraz Taliban avizoval, že po zosadení Západom podporovanej vlády v Afganistane plánuje vytvoriť inkluzívny dočasný kabinet, v ktorom budú zastúpení lídri zo všetkých etnických skupín a kmeňov v krajine.