Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Taliban prerušil rozhovory s afganskou vládou o výmene väzňov

Príslušníci afghanských bezpečnostných síl. Foto: TASR/AP

Člen vládneho vyjednávacieho tímu Matin Bek uviedol, že prepustenie väzňov sa zdržiava, pretože Taliban požaduje pustiť na slobodu 15 najvyšších veliteľov.

Kábul 7. apríla (TASR) - Militantné islamistické hnutie Taliban oznámilo, že sa už nebude zúčastňovať na "neplodných" rozhovoroch s afganskou vládou o výmene väzňov, ktoré sa považujú za podstatný ďalší krok pri napĺňaní mierovej dohody so Spojenými štátmi. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Hovorca Talibanu Suhajl Šáhín v príspevku na Twitteri zhruba o polnoci z pondelka na utorok afganského času (v pondelok 21.30 h SELČ) obvinil vládu prezidenta Ašrafa Ghaního, že prepustenie väzňov odkladala "pod neustálymi zámienkami".

"Náš technický tím sa preto od zajtra nezúčastní na neplodných rozhovoroch s relevantnými stranami," dodal Šáhín.

Člen vládneho vyjednávacieho tímu Matin Bek uviedol, že prepustenie väzňov sa zdržiava, pretože Taliban požaduje pustiť na slobodu 15 "najvyšších veliteľov".

"Nemôžeme prepustiť vrahov našich ľudí. Nechceme, aby sa vrátili na bojisko a ovládli celú provinciu," povedal Bek.

Dodal, že ústredná vláda v Kábule je pripravená prepustiť až 400 menej nebezpečných väzňov Talibanu ako gesto dobrej vôle výmenou za "značné" zníženie násilia, ale Taliban túto ponuku odmietol.

Dohodu o prímerí, ktorá zahŕňa stiahnutie amerických vojenských jednotiek z Afganistanu, podpísali Spojené štáty s afganským militantným hnutím Taliban 29. februára.

Afganská vláda oznámila, že koncom marca začne prepúšťať väzňov Talibanu, čím sa odstráni jedna z prekážok vnútropolitických rokovaní.

Taliban pred ich začatím žiadal o bezpodmienečné prepustenie 5000 svojich väznených príslušníkov. Ghaní vyjadril ochotu pustiť na slobodu 1500 väzňov, pričom medzičasom uviedol, že koncom marca by vláda prepustila skupinu 100 osôb.

Táto dohoda bola dosiahnutá počas rokovaní medzi Talibanom a zástupcami afganskej vlády, ktoré sa pre obmedzenia pohybu z dôvodu epidémie koronavírusu konali prostredníctvom služby Skype.