Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Taliban rozpustil nezávislú volebnú komisiu vytvorenú minulou vládou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vysoký predstaviteľ minulého režimu, Halim Fidaj, si myslí, že toto rozhodnutie nového vedenia krajiny je dôkazom, že "Taliban sa nezmenil a že neverí v demokraciu".

Kábul 26. decembra (TASR) - Fundamentalistické hnutie Taliban rozpustilo nezávislú volebnú komisiu, ktorá bola v Afganistane vytvorená za predchádzajúceho režimu a zodpovedala za organizáciu volieb. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Toto rozhodnutie nového afganského vedenia oznámil v sobotu hovorca režimu hnutia Taliban.

Toto oznámenie nadväzuje na rozpustenie komisie pre volebné sťažnosti a dvoch ministerstiev - pre mier a pre parlamentné záležitosti.

"Zatiaľ nepotrebujeme, aby tieto dve ministerstvá a tieto komisie existovali a fungovali. Ak to bude potrebné, Islamský emirát (názov, ktorý ich režimu dal Taliban) ich môže obnoviť," uviedol zástupca hovorcu Talibanu.

Nezávislá volebná komisia bola vytvorená v roku 2006, niekoľko rokov po páde predchádzajúceho režimu Talibanu (1996-2001). Jej úlohou bolo organizovať voľby a dohliadať na ne. Komisia a jej zamestnanci bývali pravidelne terčom útokov zo strany Talibanu.

"Ak táto organizácia neexistuje, som si na 100 percent istý, že problémy Afganistanu sa nikdy nevyriešia, pretože nebudú voľby," uviedol muž menom Aurangzéb, ktorý komisiu viedol do pádu minulého, prozápadného režimu.

Ďalší vysoký predstaviteľ minulého režimu, Halim Fidaj, si myslí, že toto rozhodnutie nového vedenia krajiny je dôkazom, že "Taliban sa nezmenil a že neverí v demokraciu". "Preberajú moc nasilu, paľbou, a nie prostredníctvom volieb," dodal.

Taliban sa moci v Afganistane 15. augusta, keď zvrhol predchádzajúcu vládu podporovanú Spojenými štátmi a ich spojencami. Došlo k tomu krátko po tom, ako zahraničné jednotky po dvoch desaťročiach svojej prítomnosti dokončili urýchlený odsun z krajiny.

Už krátko po prevzatí moci Taliban nahradil ministerstvo pre záležitosti žien neslávne známym ministerstvom na podporu cnosti a prevenciu neresti.