Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Taliban sľúbil, že umožní ľuďom opustiť Afganistan aj po 31. auguste

Na archívnej snímke bojovníci islamistického hnutia Taliban hliadkujú pred prezidentským palácom v Kábule. Foto: TASR/AP

Vláda sa zaviazala k "bezpečnému prechodu" Američanov a Afgancov, ktorí pomohli americkej vláde, aj po 31. auguste, uviedol Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Washington 29. augusta (TASR) - Spojené štáty spolu so zhruba 100 ďalšími krajinami oznámili, že dostali sľub od afganského hnutia Taliban, že umožní ľuďom opustiť krajinu aj po 31. auguste; konečnom termíne odchodu amerických vojakov z Afganistanu. Uvádza sa to v ich spoločnom vyhlásení zverejnenom v nedeľu. Informovala o tom televízia CNN.

"Všetci sme odhodlaní zaistiť, aby naši občania, obyvatelia, zamestnanci, Afganci, ktorí s nami spolupracovali, a tí, ktorí sú ohrození, mohli naďalej voľne cestovať do destinácií mimo Afganistanu. Od Talibanu sme dostali ubezpečenie, že všetkým cudzím štátnym príslušníkom a akémukoľvek afganskému občanovi s cestovným povolením z našich krajín bude umožnený bezpečný a riadny postup do miest odchodu a vycestovanie z krajiny," uvádza sa vo vyhlásení.

Poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v nedeľu pre CNN povedal, že vláda sa zaviazala k "bezpečnému prechodu" Američanov a Afgancov, ktorí pomohli americkej vláde, aj po 31. auguste.

"Domnievame sa, že máme značný vplyv na to, aby sme Taliban donútili dodržať jeho záväzky - umožniť bezpečný prechod americkým občanom, osobám s trvalým pobytom a afganským spojencom, ktorí majú cestovnú dokumentáciu, do USA," uviedol Sullivan.

Poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.
Foto: TASR/AP


"Tento vplyv využijeme v maximálnej miere a budeme spolupracovať so zvyškom medzinárodného spoločenstva, aby sme zaistili, že Taliban tieto záväzky nezavrhne," dodal poradca.

Výzva zaznela aj zo Slovenska. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok na Twitteri napísal: "Naliehavo žiadame vedenie Talibanu, aby splnilo svoj záväzok a umožnilo cudzím štátnym príslušníkom a ohrozenému afganskému ľudu slobodne opustiť Afganistan. Medzinárodné spoločenstvo bude hodnotiť Taliban podľa jeho konkrétnych skutkov."