Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Taliban sľubuje opätovné otvorenie univerzít vo februári

Afganské ženy so zahalenými tvárami sedeli v radoch v prednáškovej sále kábulskej univerzity a sľubovali, že budú verne dodržiavať prísnu politiku hnutia Taliban ohľadne oddeleného fungovania pohlaví, 11. septembra 2021 v Kábule. Foto: TASR/AP

Talibanská vláda dosiaľ vrátila do prevádzky iba stredné školy pre chlapcov. Znovu sa otvorili aj niektoré súkromné univerzity, ale v mnohých prípadoch študentkám nebolo dovolené vrátiť sa do lavíc.

Kábul 1. februára (TASR) - Afganské štátne univerzity, zatvorené od vlaňajšieho augusta, keď sa k moci vrátilo radikálne islamské hnutie Taliban, sa vo februári opäť otvoria.

Oznámil to dočasný talibanský minister pre vyššie vzdelávanie Abdal Bákí Hakkání, ktorého v pondelok citovala tlačová agentúra Reuters.

Univerzity v teplejších provinciách sa otvoria 2. februára, zatiaľ čo vysoké školy v chladnejších oblastiach až 26. februára, povedal minister na tlačovej konferencii v Kábule bez toho, aby vysvetlil, či bude návrat na univerzity umožnený aj študentkám.

Predstavitelia Talibanu predtým navrhovali, aby sa ženy vzdelávali v oddelených triedach.

Talibanská vláda dosiaľ vrátila do prevádzky iba stredné školy pre chlapcov. Znovu sa otvorili aj niektoré súkromné univerzity, ale v mnohých prípadoch študentkám nebolo dovolené vrátiť sa do lavíc.

Afganské dievča vyzerá zo strednej dievčenskej školy v meste Herát na severozápade Afganistanu, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Tlačový hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid, ktorý je zároveň dočasným ministrom kultúry, 15. januára vyhlásil, že jeho rezort hodlá poslať do škôl všetky dievčatá a ženy po afganskom novom roku, ktorý sa začne 21. marca. "Nie sme proti vzdelávaniu," zdôraznil.

Len o deň neskôr však talibanské sily pred Kábulskou univerzitou zasiahli proti skupine demonštrantiek, ktoré požadovali právo na prácu a vzdelanie. Ženy skandovali heslá ako "Rovnosť a spravodlivosť".

Západné vlády zaradili vzdelávanie pre študentky medzi svoje požiadavky, keďže Taliban sa usiluje o väčšiu pomoc zo zahraničia, ako aj o rozmrazenie zahraničných účtov.