Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taliban tvrdí, že ovláda 90 percent hraníc Afganistanu

Afganský bezpečnostý dôstojník zameriava dom, v ktorom sú ukrytí útočníci v Kábule, archívne foto Foto: TASR/AP

Ide o tvrdenie, ktoré nie je možné nezávisle overiť.

Moskva 22. júla (TASR) - Hnutie Taliban ovláda už 90 percent hraníc Afganistanu, uviedol vo štvrtok jeho hovorca Zabihulláh Mudžáhid.

"Hranice Afganistanu s Tadžikistanom, Uzbekistanom, Turkménskom a Iránom, alebo zhruba 90 percent hraníc, sú pod našou kontrolou," povedal Mudžáhid pre ruskú agentúru RIA Novosti.

Ide o tvrdenie, ktoré nie je možné nezávisle overiť, poznamenala agentúra AFP.

Fundamentalistické hnutie Taliban dostáva v súčasnosti v rámci rozsiahlej ofenzívy pod svoju kontrolu čoraz väčšie, predovšetkým vidiecke oblasti Afganistanu. Okrem iného obsadilo aj hlavný hraničný priechod na hraniciach s Tadžikistanom, ktorý na hranice vyslal 20.000 príslušníkov záložných jednotiek.

Deje sa tak v situácii, keď sa z Afganistanu po takmer 20 rokoch sťahujú americké jednotky, ktorých odsun by mal byť ukončený do 31. augusta 2021.

Viac než desať diplomatických misií v afganskej metropole Kábul vyzvalo tento týždeň na "bezodkladné ukončenie" súčasnej ofenzívy vedenej Talibanom s tým, že je v rozpore s tvrdeniami, podľa ktorých chce hnutie zabezpečiť politickú dohodu v záujme ukončenia konfliktu.