Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taliban vyhlásil štátny sviatok na deň výročia návratu k moci

Na archívnej snímke bojovníci islamistického hnutia Taliban obsadili prezidentský palác po odchode afganského prezidenta Ašrafa Ghaního z krajiny, 15. augusta 2021 v Kábule. Foto: TASR/AP

Bojovníci Talibanu minulý rok bez boja prenikli do afganskej metropoly Kábul a následne obnovili vládu, píše DPA.

Kábul 14. augusta (TASR) - Afganské militantné hnutie Taliban vyhlásilo pondelok 15. augusta za štátny sviatok, ktorý pripomína prvé výročie od opätovného nástupu tohto hnutia k moci. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA.

"Pätnásty august je prvé výročie víťazstva afganského džihádu, pod vedením Afganského islamského emirátu, proti okupácii Američanmi a ich spojencami," uviedlo vo vyhlásení afganské ministerstvo práce a sociálnych záležitostí.

Bojovníci Talibanu minulý rok bez boja prenikli do afganskej metropoly Kábul a následne obnovili vládu, píše DPA. Bývalý afganský prezident Ašraf Ghání a mnohí ďalší vysopokopostavení predstavitelia utiekli z krajiny, keď sa Taliban priblížil ku Kábulu.

Z Afganistanu v tom čase odchádzali vojaci USA a ďalších krajín, ktorí tam pôsobili 20 rokov. Túto krajinu opúšťali aj desaťtisíce jej obyvateľov. Stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu oficiálne oznámil vlani v apríli prezident USA Joe Biden.

V Afganistane od opätovného nástupu Talibanu k moci dochádza k svojvoľnému zatýkaniu, popravám bez súdneho procesu, útokom Islamského štátu (IS) voči náboženským menšinám a krajina čelí hospodárskym problémom, píše DPA.