Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taliban zabil na severe Afganistanu najmenej 20 elitných vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Elitné jednotky boli v oblasti nasadené s cieľom opätovného ovládnutia okresu Daulatábád, ktorý pred desiatimi dňami obsadil Taliban.

Kábul 17. júna (TASR) - Viac než 20 členov elitných kománd afganskej armády zabili na severe krajiny militanti z hnutia Taliban, uviedli vo štvrtok miestni predstavitelia. Informuje o tom agentúra AFP.

K incidentom došlo v severoafganskej provincii Fárjáb. Elitné jednotky boli v oblasti nasadené s cieľom opätovného ovládnutia okresu Daulatábád, ktorý pred desiatimi dňami obsadil Taliban. Afganské bezpečnostné sily túto administratívnu oblasť rýchlo dobyli ešte v utorok vo večerných hodinách, následne ich však napadli talibovia, ktorí sa ukrývali v dedinách na okolí. Najmenej dva tanky afganskej armády boli počas útoku zasiahnuté výbušnými zariadeniami nastraženými na cestnej komunikácii.

Vlna násilia v Afganistane pokračuje a militanti v uplynulom období zaznamenali niekoľko víťazstiev, píše AFP. Od začiatku oficiálneho sťahovania jednotiek USA a NATO z krajiny začiatkom mája padlo do rúk Talibanu najmenej 27 afganských okresov.

Afganistan má 34 provincií a zhruba 400 okresov. V súvislosti so schopnosťami afganských bezpečnostných síl po fáze úplného stiahnutia medzinárodných jednotiek rastú obavy, pripomína AFP. Podľa správy Organizácie Spojených národov bol Taliban vlani schopný obsadiť iba päť afganských okresov, z ktorých štyri opätovne dobyla vláda v priebehu niekoľkých dní.