Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Taliban: Zaistiť práva žien v Afganistane môže len islamský systém

Na archívnej snímke bývalý afganský prezident Hámid Karzaj (vľavo) a vodca a spoluzakladateľ militantného hnutia Taliban mulla Abdul Gháni Baradar (druhý sprava) počas mierovej konferencie o Afganistane v Moskve 18. marca 2021. Foto: TASR/AP

Rozhovory medzi Talibanom a afganskou vládou už mesiace viaznu a násilie v stredoázijskej krajine výrazne vzrástlo od mája, keď armáda Spojených štátov začala svoj odsun z Afganistanu.

Kábul 20. júna (TASR) - Afganské militantné hnutie Taliban v nedeľu vyhlásilo, že je naďalej odhodlané viesť mierové rokovania, avšak ukončiť vojnu v krajine a zaistiť práva občanov – vrátane žien – možno podľa neho len "skutočným islamským systémom". Informovala o tom agentúra AFP.

Rozhovory medzi Talibanom a afganskou vládou už mesiace viaznu a násilie v stredoázijskej krajine výrazne vzrástlo od mája, keď armáda Spojených štátov začala svoj odsun z Afganistanu.

Rastú tiež obavy, že Taliban by v prípade návratu k moci znovu zaviedol uplatňovanie prísnej verzie islamského práva, na základe ktorej dievčatá nemohli chodiť do školy a ženy obvinené zo zločinov ako cudzoložstvo kameňovali, približuje AFP.

Spoluzakladateľ a zástupca lídra Talibanu mulla Abdul Ghaní Barádar v nedeľu uviedol, že hnutie je oddané mierovým rozhovorom. "Samotná naša účasť na rokovaniach... ukazuje, že veríme v riešenie problémov prostredníctvom (vzájomného) porozumenia," napísal vo vyhlásení.
Na archívnej snímke vodca a spoluzakladateľ militantného hnutia Taliban mulla Abdul Gháni Baradar (uprostred) prichádza s ďalšími členmi na mierovú konferenciu o Afganistane v Moskve 18. marca 2021.
Foto: FOTO TASR/AP

Podľa jeho slov je jedinou cestou vyriešenia "všetkých problémov Afgancov" zavedenie islamského systému po odchode zahraničných jednotiek. Barádar tvrdí, že tento systém by zahŕňal práva všetkých Afgancov vrátane žien na základe islamského náboženstva a afganských tradícií.

Mnohí sa však obávajú, že interpretácia práv zo strany Talibanu bude v rozpore so zmenami, ku ktorým došlo v afganskej spoločnosti od roku 2001. Podľa májovej správy amerických tajných služieb by pokrok v oblasti práv žien z posledných dvoch desaťročí po návrate militantov k moci vymizol.

Vzhľadom na rastúce obavy a neistotu ohľadom budúcnosti sa z krajiny snažia odísť mnohí Afganci vrátane tisícov mužov a žien, ktorí spolupracovali so zahraničnými silami.

Barádar vyzval mladých Afgancov, aby krajinu neopúšťali, a zdôraznil, že Taliban zaistí, že sa menšiny, humanitárne organizácie ani diplomati nebudú musieť ničoho obávať.