Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Taliban zatkol svojho kritika, univerzitného profesora Džalála

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vysokoškolského lektora zadržala v sobotu v jeho dome bezpečnostná služba Talibanu a odviedla na neznáme miesto.

Kábul 9. januára (TASR) - Taliban zatkol profesora Kábulskej univerzity Fajzulláha Džalála, ktorý vlani v naživo vysielanej televíznej debate verejne kritizoval politiku tohto islamistického hnutia.

Vysokoškolského lektora zadržala v sobotu v jeho dome bezpečnostná služba Talibanu a odviedla na neznáme miesto. Podľa agentúry DPA to na svojej facebookovej stránke potvrdila profesorova manželka Masúda Džalálová, ktorá v rokoch 2002 a 2004 kandidovala v afganských prezidentých voľbách.

Agentúra AP píše, že profesorovo zatknutie kontrarozviedkou Talibanu potvrdil v nedeľu na Twitteri aj hovorca talibov Zabíhulláh Mudžáhid. Taliban univerzitného pedagóga obviňuje, že na internetových sociálnych médiách píše "nezmyselné komentáre, ktoré nabádajú ľudí na revoltu proti vláde a zachádzajú až za hranice ľudskej dôstojnosti".

Taliban ovládol Afganistan vlani 15. augusta po tom, ako sa zmocnil hlavného mesta Kábul – tesne predtým, než sa po takmer 20 rokoch vojny stiahli 31. augusta z tejto stredoázijskej krajiny americké jednotky. Talibovia vládli v Afganistane aj v rokoch 1996–2001.

V ranných nedeľných hodinách požiadala talibskú vládu prostredníctvom Twitteru o profesorovo prepustenie aj jeho dcéra Hasína Džalálová.