Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Talibovia prehľadali českú ambasádu v Afganistane a našli Becherovku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem drahých rumov a vín narazia radikáli v špajze aj na český bilinkový likér v známej zelenej fľaške, slávnu českú slivovicu od Rudolfa Jelínka a "plzeň".

Praha/Kábul 14. septembra (TASR) - Členovia afganského radikálneho hnutia Taliban pri prehliadke narýchlo opustených budov v Kábule našli v jednej z nich desiatky fliaš alkoholu. Medzi nimi boli aj české značky. Na šíriacom sa videu talibovia vyťahujú plechovky Plzenského Prazdroja, slivovicu Jelínek a prezerajú si aj zelenú fľašu Becherovky. V utorok o tom informoval český portál iDNES.cz.

Islamisti tvrdia, že je to sklad bývalého afganského ministra zahraničných vecí Saláhuddína Rabbáního, ale ten to odmieta a podľa jeho slov ide o české veľvyslanectvo. Rabbání videá poprel na Twitteri a zverejnenú informáciu označil za propagandu namierenú proti nemu.

České ministerstvo zahraničných vecí v utorok neskôr potvrdilo, že na zverejnených záberoch sú skutočne priestory dočasne uzatvoreného českého veľvyslanectva v Kábule, píše portál Novinky.cz.

Talibovia však na videách hovoria, že sa práve nachádzajú v rezidencii exministra zahraničných vecí Rabbáního, ktorý po prevzatí moci v krajine Talibanom ušiel do Pakistanu.

Okrem drahých rumov a vín narazia radikáli v špajze aj na český bilinkový likér v známej zelenej fľaške, slávnu českú slivovicu od Rudolfa Jelínka a "plzeň". České pivo v plechovkách potom ešte objavia vo veľkom počte zabalené v krabici s pečaťou, pravdepodobne českou.

Islam prísne zakazuje pitie alkoholu a navyše, Taliban uplatňuje prísnu podobu islamského práva šaría, takže objavené "bohatstvo" si pravdepodobne členovia hnutia sami nevychutnajú, píše portál iDNES.cz.