Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Tanker pri prístave Džidda zasiahol čln naložený výbušninami

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Všetkých 22 členov posádky tankera BW Rhine plaviaceho sa pod vlajkou Singapuru vyviazlo bez zranenia.

Rijád 14. decembra (TASR) - Na ropný tanker BW Rhine, ktorý v pondelok pri západnom pobreží Saudskej Arábie zasiahla explózia, zaútočil čln naložený výbušninami. Aktualizovanú informáciu priniesli saudskoarabské štátne médiá a celý prípad označili za "teroristický" útok.

Pôvodná skoršia informácia iba znela, že tanker bol "zasiahnutý z vonkajšieho zdroja".

"Na loď prevážajúcu palivo a zakotvenú v palivovom termináli pri prístave mesta Džidda zaútočil skoro ráno čln naložený výbušninami," uviedla oficiálna saudskoarabská tlačová agentúra SPA s odvolaním sa na hovorcu miestneho ministerstva energetiky. Citovala ho aj agentúra AFP.

Všetkých 22 členov posádky tankera BW Rhine plaviaceho sa pod vlajkou Singapuru vyviazlo bez zranenia, uviedla prepravná spoločnosť BW Group. Varovala tiež, že z miesta explózie mohli uniknúť ropné produkty.

V novembri v Červenom mori pri Saudskej Arábii poškodil výbuch míny tanker, pričom tamojšie úrady tento útok pripísali jemenským povstalcom - húsíom. Tento mesiac došlo k ďalšiemu záhadnému útoku na nákladnú loď pri prístave na východe Jemenu.

Jemenskí povstaleckí húsíovia, ktorých podporuje Irán, už viackrát použili vo svojej dlhej vojne proti Saudskou Arábiou vedenej vojenskej koalícii námorné míny. K útoku z novembra sa však nevyjadrili, píše AP.

Červené more je dôležitou námornou trasou pre prepravu nákladu i energetických surovín, ktorej prípadné zamínovanie by bolo hrozbou nielen pre Saudskú Arábiu, ale aj pre zvyšok sveta. V roku 1984 okolo 19 lodí hlásilo, že v tomto mori narazili na míny, v oblasti však našli a zneškodnili len jednu, vyplýva z údajov expertnej komisie OSN vyšetrujúcej vojnu v Jemene.